Velika tragedija
1

Deset filipinskih vojnika stradalo u prijateljskoj vatri

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Deset filipinskih vojnika je poginulo u zračnom napadu vladinih snaga na grad Marawi na Filipinima, javlja BBC.

Pored deset poginulih, u prijateljskoj vatri je ranjeno još osam vojnika, a incident se dogodio u srijedu. To je potvrdio sekretar filipinskog ministarstva odbrane Delfin Lorenzana te je izrazio žaljenje zbog ove nesreće.

U proteklim sedmicama su se militanti udružili s terorističkom grupom IDIL te su započeli žestoke ulične borbe, a vojska je zabilježila više od 100 gubitaka. Sukobi su uslijedili nakon neuspješnog zarobljavanja jednog od vojnih lidera militanata.

"Jučer se dogodila tragedija u kojoj su stradali naši vojnici. Grupa vojnika je poginula u našem zračnom napadu. Izgubili smo desetero ljudi, a osmero je ranjenih", kazao je novinarima Lorenzana.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je proglasio vanredno stanje na otoku Mindanao, gdje se nalazi grad Marawi. Sigurnosne snage su pokrenule akciju kako bi uhapsile filipinskog militanta Isnilona Hapilona koji se nalazi na američkoj listi najtraženijih terorista svijeta.

Vlasti su saopćile da su desetine militanata krenule u borbu kako bi ga zaštitili, a potom su napali dijelove grada u kojima živi blizu 200.000 ljudi, gdje su uzeli taoce.

Filipinska vojska koristi naoružane snage i helikopterske napade. Većina civila je napustila Marawi, ali se u gradu nalazi još blizu 2.000 zarobljenih ljudi.

Među ubijenim militantima su državljani Saudijske Arabije, Jemena i Čečenije.