Strah od radijacije
0

Deseci Japanaca iz Fukushime žele emigrirati u Južnu Koreju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jedan japanski pastor stigao je u Južnu Koreju kao izaslanik nekoliko desetaka stanovnika regije oko centrale Fukushima koji žele emigrirati, saopćile su u utorak lokalne vlasti na jugu zemlje.

Pastor Ngato Tsuboi, porijeklom iz Fukushime, gdje se prošle godine dogodila najveća nuklearna nereća nakon Černobila, stigao je u februaru u grofoviju Jangsu, na jugozapadu Južne Koreje, kazao je jedan zvaničnik iz ove regije.

"On je došao s nekoliko agenata za nekretnine kako bi kupili zemljište u nekom mjestu koje liči na Fukushimu, kao što je naša grofovija, ili Jeju", otok na jugu Koreje, dodao je zvaničnik, javio je AFP.

Pastor je kazao da deseci stanovnika iz regije Fukushima žele da žive na sigurnom mjestu, gdje bi djeca mogla da rastu bez straha od radijacije, kazao je on.

Ngato Tsuboi smatra da Jangsu, u kojem su glavni ekonomski sektori kultura riže i uzgoj stoke, liči na japansku regiju Fukushima, izjavio je lokalni zvaničnik.

Deseci hiljada stanovnika koji su živjeli na obali bili su prisiljeni da odu iz svojih domova kako bi izbjegli radijaciju koja je zatrovala zemlju i more u prostoru od nekoliko desetaka kilometara oko centrale.