Drugačije naslovnice
119

Der Spiegel prije tri godine Trumpa prikazao kao krvnika, a Bidena sada kao spasioca SAD-a

A. B.
Njemački Der Spiegel je različitim naslovnicama poslao snažnu poruku, Foto: Der Spiegel (Facebook)
Njemački Der Spiegel je različitim naslovnicama poslao snažnu poruku, Foto: Der Spiegel (Facebook)
Njemačke sedmične novine Der Spiegel prije tri godine su objavile naslovnicu na kojoj je tadašnji američki predsjednik Donald Trump prikazan kao krvnik, dok je nakon pobjede na izborima, u centar pažnje došla nova naslovnica na kojoj je Joe Biden prikazan kao spasilac SAD-a.

Naime, Der Spiegel je 4. februara 2017. godine objavio naslovnicu s crtežom Donalda Trumpa na kojem u ruci drži odrubljenu glavu Kipa slobode, a u drugoj krvavi nož.

Tada je na crtežu pisao natpis "America First" (Prvo Amerika), a takva naslovnica je nastala nakon što je Trump potpisao jednu u nizu svojih izvršnih odluka kojom je zatvorio vrata izbjeglicama iz sedam većinski muslimanskih zemalja, tvrdeći kako time brani vjerske slobode.

Tada je ta naslovnica privukla veliku pažnju, ali ništa nije manje ostala zapažena ni ona posvećena Joeu Bidenu nakon što je izabran za predsjednika SAD-a.

Shodno tome, na novoj naslovnici Biden je prikazan kako se penje na stolicu i vraća glavu Kipu slobode što aludira na to da bi on mogao donijeti značajna promjene po promjenu i unaprijeđenje ljudskih prava te samim time spasiti Ameriku.

Nosi masku i plavo odijelo, a na naslovnici piše "Make America great again" (Napravimo Ameriku ponovo velikom).