Svijet
0

Dennis Rodman ponovo u Sjevernoj Koreji, igrat će utakmicu za Kimov rođendan

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Bivša zvijezda NBA Dennis Rodman krenuo je iz Pekinga u Sjevernu Koreju u ponedjeljak s ekipom penzionisanih igrača kako bi obilježili rođendan sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, koga je on nazvao "finom osobom".

Ovo će biti Rodmanova četvrta posjeta sjevernokorejskoj prijestonici Pyongyang, gdje on i tim bivših igrača NBA trebaju igrati košarkašku utakmicu na Kimov rođendan.

Tokom prethodnih posjeta, Rodman je provodio vrijeme kao Kimov gost s kim dijeli istinsko prijateljstvo iako se nije sreo s Kimom u svojoj trećoj posjeti.

Rodman je rekao da se ne želi miješati u politiku države.

"Ljudi uvijek govore da je Sjeverna Koreja poput istinske komunističke države i da nisu dozvoljene posjete stranaca. Ja samo znam činjenicu, znate, da je prema meni fina osoba", rekao je Rodman novinarima na aerodromu u Pekingu.

"Šta god on radio po pitanju politike, to nije moja stvar. Ja sam samo sportista, individua koja želi otići tamo i igrati. To je sve", dodao je on.

Rodmanova posljednja posjeta uslijedila je nakon rijetke javne čistke Kimovog moćnog ujaka Jang Song Thaeka, koji je u decembru pogubljen.

Južnokorejski predsjednik Park Geun-hye opisao je nedavne događaje kao "vladavinu terora".

Pogubljenje Janga, koji je smatran drugim najmoćnijim muškarcem na sjeveru, nagovještavaju podjeljenost unutar tajnovite vlade.