Ne predstavlja SAD
0

Dennis Rodman planira odmor sa Kimom Jong-unom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Neobični par postaje još neobičniji. Nakon zajedničke igre košarke, penzionisana NBA zvijezda Dennis Rodman i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sada planiraju i zajednički odlazak na odmor.

Dennis Rodman najavio je svoj plan odmora nakon nedavnog putovanja u Pyongyang, gdje se susreo sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom i to u trenutku kada je Sjeverna Koreja već počela mahati oružjem po poluotoku. Plan odmora, naravno, uključuje i Jong-una.

Zvaničnici u Washingtonu ogradili su se rekavši kako Rodman ne predstavlja poglede Sjedinjenih Američkih Država, a Rodman je najavio kako se planira vratiti u ovu izoliranu i osiromašenu zemlju.

"Ne podržavam ono što on radi, ali on je moj prijatelj. Da, u augustu ću opet ići u Sjevernu Koreju, odmor ću provesti sa Kimom“, izjavio je Rodman za KXJB, lokalnu TV stanicu u Fargu.

Rodmanove izjave stigle su nakon što je Kim zaprijeto da će "zbrisati“ Južnokorejsko ostrvo, a svoju zemlju doveo pod novi udar diplomatske vatre, zajedno sa američkim sankcijama i UN-ovim optužbama o ugrožavanju prava.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Patrick Ventrell protekle sedmice odbio je prijedlog da Rodman postane ambasador u Sjevernoj Koreji.

"Nisam čak siguran da mogu to i da udostojim odgovorom. Rodman nikada nije bio igrač u našoj diplomatiji. On ne predstavlja poglede SAD-a. Mi imamo direktne kanale komunikacije sa Sjevernom Korejom, a oni znaju kako nas mogu kontaktirati. Umjesto da troše novac na organiziranje sportskih događaja, njihov režim bi se mogao fokusirati na dobrobit naroda, što bi trebalo biti u liniji sa njihovim internacionalnim obavezama“, rekao je Ventrell.

SAD i Sjeverna Koreja nemaju nikakvih zvaničnih diplomatskih odnosa, ali održavaju otvoren kanal za komunikaciju u Ujedinjenim Nacijama u New Yorku, a i Švedska često djeluje kao posrednik između ovih dviju država.