Boravio u Sjevernoj Koreji
58

Dennis Rodman donio diplomatsku poruku za Obamu

SRNA
Dennis Rodman sa sjevernokorejskim liderom (Foto: AFP)
Dennis Rodman sa sjevernokorejskim liderom (Foto: AFP)
Bivša košarkaška zvijezda NBA lige Dennis Rodman izjavio je danas da iz Sjeverne Koreje donosi poruku lidera Kima Jong-una za predsjednika SAD-a Baracka Obamu u kojoj piše: "Pozovi me."

Rodman se prošle sedmice sastao sa sjevernokorejskim vođom u Pjongjangu, gdje je boravio povodom snimanja dokumentarnog filma o košarci.

U vrijeme kada međunarodna zajednica brine zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa, Rodman je sa Kimom odgledao jednu utakmicu, razgovarali su i smijali se, a potom su zajedno večerali.

"On želi da Obama učini jednu stvar - da ga nazove. Rekao je, Dennise, ja ne želim da ratujem. To mi je rekao", izjavio je Rodman za televiziju ABC. On je dodao da je rekao Kimu da bi košarka mogla da bude temelj prijateljstva sa predsjednikom SAD, koji je takođe ljubitelj ovog sporta i često igra košarku.

"Kim voli košarku, a ja sam rekao - Obama voli košarku. Hajde da počnemo odatle", izjavio je Rodman. Američke vlasti ranije su saopštile da ni na koji način nisu povezane sa Rodmanovim putovanjem u Sjevernu Koreju.

Bivši košarkaš je rekao da neće pokušati da opravda svog "prijatelja" pred optužbama za kršenja ljudskih prava. "On je prema meni bio dobar. Znate šta? On je moj prijatelj. Ne zaboravljam ono što on radi, ali kao osoba prema osobi - on je moj prijatelj". Kada mu je postavljeno pitanje o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, Rodman je odgovorio: "Što se tiče onoga što on radi, vi se bavite time."

On je opisao Kima Jong-una kao "veoma skromnog" čovjeka koji "voli moć i kontrolu". Rodman je na kraju intervjua rekao da namjerava da se vrati u Sjevernu Koreju jednog dana.