Strah od zagađenja
0

Demonstranti u Južnoj Koreji traže od vlade da poduzme mjere protiv ispuštanja vode iz Fukushime

FENA
Nuklearna elektrana Fukushima
Nuklearna elektrana Fukushima
Demonstranti su se okupili u glavnom gradu Južne Koreje u subotu kako bi zahtijevali od vlade da poduzme korake kako bi izbjegla katastrofu, od koju strahuju, zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode u Japanu iz uništene nuklearne elektrane.

Japan je u četvrtak počeo izbacivati vodu iz nuklearne elektrane Fukushima, sjeverno od Tokija, u more uprkos prigovorima kako u zemlji tako i u inostranstvu ribarskih zajednica i drugih zabrinutih zbog uticaja na životnu sredinu.

"Nećemo odmah vidjeti katastrofu kao što je otkrivanje radioaktivnih materijala u morskim plodovima, ali izgleda neizbježno da bi ovo ispuštanje predstavljalo rizik za lokalnu ribarsku industriju i vlada mora pronaći rješenja", kazao je Choi Kyoungsook iz grupe Korea Radiation Watch koja je organizovala skup.

Oko 30.000 ljudi pridružilo se protestu, javila je televizija KBS, pozivajući se na organizatore. Japan i naučne organizacije tvrde da je voda sigurna.

Preduzeće odgovorno za postrojenje, Tokyo Electric Power, filtriralo ga je kako bi uklonilo izotope, ostavljajući samo tricij, radioaktivni izotop vodika koji je teško izdvojiti.

Japanska agencija za ribarstvo saopćila je u subotu da riba testirana u vodama oko elektrane nije sadržavala uočljive nivoe tricija, javila je novinska agencija Kyodo.

Južna Koreja je saopćila kako ne vidi nikakve naučne probleme s ispuštanjem vode, ali ekološki aktivisti tvrde da svi mogući uticaji nisu proučeni.

"Niko ne može reći šta će se dogoditi s morskim ekosistemom u narednih 100 godina", kazao je Choi.

Japan tvrdi da treba da počne s ispuštanjem vode jer su rezervoari za skladištenje koji sadrže oko 1,3 miliona metričkih tona vode - dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena - puni. Voda je destilirana nakon što je kontaminirana kontaktom s gorivnim šipkama u reaktoru, uništenom u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Prvo pražnjenje od 7.800 kubnih metara - što je ekvivalentno otprilike tri olimpijska bazena - održat će se za oko 17 dana, prenosi Reuters.