Demonstranti u Armeniji blokirali ceste, kriza se nastavlja

F
FENA
2.5.2018. u 11:42
10
25
Demonstranti u Armeniji blokirali ceste, kriza se nastavlja
10
1/5 Foto: EPA-EFE
2/5 Foto: EPA-EFE
3/5 Foto: EPA-EFE
4/5 Foto: EPA-EFE
5/5 Foto: EPA-EFE
Demonstranti su u Armeniji jutros blokirali ceste u glavnom gradu te put ka aerodromu, a nakon što je opozicioni lider Nikol Pashinyan, koji u parlamentu nije imenovan za premijera, objavio talas građanskog neposluha, prenosi Reuters.
Protesti i politička kriza danima potresaju ovu bivši sovjetsku republiku, a nakon što je Pashinyan uspio mobilizirati hiljade građana da se suprotstave elitama koje žele zadržati vlast i kontrolu nad agencijama za provođenje zakona.

Vladajuća Republikanska stranka je odbila Pashinyana imenovati za premijera. Stotine studenata maršira ulicama tražeći promjene i imenovanje opozicionog lidera za premijera.

Najavili su blokadu cijelog grada, a policija nije koristila silu. Bivši predsjednik Serzh Sarksyan je podnio ostavku na mjesto premijera nakon dvostrukog predsjedničkog mandata što je pojačalo pritisak opozicije koja traži suštinske promjene u državi kojom vladaju isti ljudi još od devedesetih godina, prenosi Reuters.

Kriza se pomno prati u Moskvi koja je iskoristila sličnu situaciju u Ukrajini za vojnu akciju u kojoj je okupirala Krim te podstakla pobunu u dijelovima države. Rusija ima vojne baze i u Armeniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: