Svijet
0

Demonstranti traže od Browna povlačenje trupa iz Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade demonstranata zatražilo je u nedjelju od budućeg britanskog premijera Gordona Browna, povodom njegovog dolaska na kormilo Luburističke partije u Manchesteru, da povuče britanske trupe iz Iraka za sljedećih sto dana.

Demonstranti su se okupili ispred mjesta održavanja vanredne konferencije Laburističke stranke u Manchesteru, gdje je Brown stigao nešto poslije 13.00 sati.

Demonstracije je organizirala ljevičarska koalicija Stop the War (Stop ratu) koja traži da Brown isključi mogućnost udara na Iran, koga Zapad sumnjiči da obogaćuje uran u vojne svrhe, te da se distancira od američke politike.

"Ovdje smo da kažemo zbogom najopasnijem i najratnijem premijeru u modernoj historiji Velike Britanije i da zatražimo da svoju politiku odnese sa sobom", rekao je Andrew Murray, predsjednik ovog pokreta.

"Papa može oprostiti Tonyju Blairu ali britanski narod nema namjeru. Tražimo od Browna da krene novim putem povlačeći trupe iz Iraka i prekidajući vanjsku politiku Georgea W.Busha", rekao je on.

Gordon Brown je priznao greške koje su počinjene u Iraku ali nije govorio o kompletnom povlačenju britanskih trupa iz Iraka.

Ipak, u jednom simboličnom gestu prema mirovnjacima, Gordon Brown se sprema da ponovo dozvoli proturatne demonstracije pred parlamentom, gdje su bile zabranjene, piše Sunday Times.