Protest zbog mjera štednje
0

Demonstranti prosuli dagnje kod talijanskog parlamenta

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demonstranti u Rimu donijeli su danas ispred zgrade parlamenta gomilu dagnji optužujući političare da guše radnike mjerama štednje, dok se oni čvrsto drže vlasti i privilegija kao dagnje stijena.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se pred parlamentom predvođeni poznatim italijanskim komičarem Bepe Grilom, koji je postao kultna figura u Italiji poznat po borbi protiv vlasti i kampanja protiv premijera Silvija Berlusconija i vlade desnog centra.

"Baciću ovdje ove dagnje u najveći otpad dagnji,  a to je naš parlament. Nadam se  da će jednog dana otići", rekao je Grilo.

Na ljušturama dagnji ispisana su imena svih  parlamentaraca.

Italijani sve više traže da i političari preuzmu svoj dio tereta ekonomske krize odričući se privilegija i luksuza, kao što su plaćeni ručkovi i posjete frizeru, besplatni letovi, darežljive penzije i zdravstvene beneficije.

Donji dom italijanskog parlamenta  počeće u ponedjeljak  razmatranje vladinih mjera štednje u vrijednosti od 54 milijarde evra, o čemu će krajem sedmice uslijediti glasanje.

Ovaj program, čiji je cilj usklađivanje budžeta do  2013. godine, odobrio je Senat u srijedu nakon pritiska na obveznice Vlade i rastućeg nestrpljenja među evropskim partnerima Rima.
Paket, koji je Senat usaglasio nakon više izmjena, uključuje povećanje PDV za jedan odsto, izmjene propisa o penzionisanju i poseban porez na prihode veće od 300.000 evra, kao i smanjenje potrošnje.