Svijet
2

Demonstranti preuzimaju ključne ulice Washingtona, policija ih rastjeruje suzavcem

Klix.ba
(Foto: AFP)
Demonstranti koji protestuju protiv novog predsjednika Donalda Trumpa su na ulicama Washingtona od izlaska sunca, a protesti su eskalirali tokom i nakon svečane inauguracije. U toku su sukobi s policijom u 12. ulici koja se nalazi vrlo blizu rute kojom se kreće inauguralna parada.

Demonstranti uzvikuju parole protiv Trumpa: "Otpor", "Putinova narandžasta lutka", "Bijes protiv umiranja naših prava"...

Iako su najavili mirne proteste, demonstranti su počeli razbijati izloge, stakla na kafićima, automobilima, limuzina i praviti nerede. Policija je regovala bacajući suzavac.

Već u devet sati ujutro bilo je 150 demonstranata, a broj se povećavao iz sata u sat. Zaustavili su i saobraćaj, te oštetili sve radnje i banke koje predstavljaju američki kapitalistički sistem.

Do sada je uhapšeno 90 osoba, a u sukobu su povrijeđena dva policajca.

"On ne predstavlja zemlju, on predstavlja korporativne interese", rekla je 35-godišnja Jessica Reznicek koja radi u humanitarnoj organizaciji katoličke crkve u Iowi.

Demonstranti su na policiju bacali kamenje, kante za smeće, metalne čunjeve i stolice.

Demonstranti nose narandžaste džempere sa crnim fantomkama čime žele podsjetiti na zatvorenike Guantanama. U protestima učestvuju feminističke organizacije i grupa "Black Lives Matter". Očekuje se da će na ulice izaći još demonstranata.

Policijski službenici trude se da preuzmu kontrolu nad glavnim kontrolnim punktovima kuda će proći parada, ali sve im je teže.