Svijet
0

Demonstranti postavili šatore ispred bugarskog Sabora

SRNA
Oko 40 demonstranata u Bugarskoj postavilo je šatore ispred zgrade Sobranja gdje su najavili da namjeravaju ostati do pada Vlade premijera Plamena Orešarskog.

Bugari već mjesec dana svake večeri protestuju protiv nove vlade i korupcije, a pozvali su i sindikate da sutra objave nacionalni štrajk.

Noćas su uhapšena dva demonstranta nakon što su pokušala da uklone barijere ispred Sobranja.

Policija je blokirala saobraćaj oko Narodne skupštine gdje će danas na poslanička pitanja odgovarati sedam ministara, među kojima su ministri unutrašnjih poslova i finansija Cvetelin Jovčev i Petar Čobanov.

Demonstranti traže ostavku Vlade i raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Oni ne ostavljaju na miru ni bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova, čija stranka Građani za evropski razvoj Bugarske /GERB/ ne učestvuje u radu Sobranja. Uzvicima "Bojko na posao" ispred kuće bivšeg premijera demonstranti pozivaju poslanike GERB-a da se vrate u skupštinsku salu.

Protesti u Bugarskoj počeli su u februaru protiv monopola, korupcije i siromaštva. Zbog sukoba policije i demonstranata vlada premijera Bojka Borisova podnijela je ostavku, nakon čega su uslijedili prijevremeni parlamentarni izbori.

Na izborima je pobijedila partija GERB, ali su Vladu formirali Bugarska socijalistička partija i politička formacija bugarskih Turaka – Pokret za prava i slobode potpomognuti nacionalističkom partijom "Ataka".

Odmah po formiranju Vlade započeli su spontani protesti, koji su kulminirali nakon što je Sobranje izabralo kandidata PPS-a Deljana Pejevskog za direktora nacionalne Agencije za državnu bezbjednost.

Pejevski je pod pritiskom javnosti podnio ostavku, ali su protesti nastavljeni.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev smatra da su izbori jedino moguće rješenje, ali se sa tim ne slaže vladajuća koalicija.