{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugari protestuju protiv vlade ispijanjem kafe ispred parlamenta

A
26.6.2013. u 13:03
1
11
Bugari protestuju protiv vlade ispijanjem kafe ispred parlamenta
1
Bugari protestuju protiv vlade ispijanjem kafe ispred parlamenta
Foto: AFP
U Bugarskoj već 13 dan traju protesti desetina građana protiv vlade premijera Plamena Oresharskija. Demonstranti su se organizovali preko društvenih mreža, a proteste ispred državnog parlamenta simbolično su nazvali “Pauza za kafu”.
Grupa demonstranata je uzvikivala slogane kao što su “Ostavka”, “Komunističko smeće” i “Mafija”. U jednom momentu, nekoliko demonstranata je na ulazna vrata parlamenta bacalo paradajz i jaja.

S druge strane, u državnom parlamentu, koji se sastoji od 240 poslaničkih mjesta, nije održano zasjedanje zbog nedostatka kvoruma.

Premijer Oresharski je očekivao da će se skupiti dovoljan broj poslanika kako bi se raspravljalo o mogućim promjenama u kabinetu aktuelne vlade.

Prema bugarskim medijima, Oresharski je za ministra ekonomije i zamjenika premijera predložio sadašnju šeficu Centralne banke Bugarske Danielu Bobevu.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Tzvetlin Jovčev na izlazu iz parlamenta je kazao da “aktuelna vlada ne razmišlja o ostavci”.

S druge strane, bivši ambsador Bugarske u Indiji Edvin Sugarev, i za mnoge Bugare simbol demorkatizacije u toj zemlji, stupio je u štrajk glađu sve dok aktuelna vlada ne podnese ostavku.

“Ako treba umrijet ću, ali neka ovi odu sa vlasti. Oni ne poštuju proteste”, kazao je Sugarev.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: