Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
meni najdraze vidjeti da ljudi namaz ne zapostavljaju cak i u ovakim momentima
Gdje vam je vijest da je Mubarak dao ostavku na mjesto predsjednika?
budi se islamska snaga..dolaze nova vremena.. diži se islamski svijete!! diži se ummete !! budi se iz svog stoljetnog sna!! globalna intifada uskoro počinje !!!! .. uskoro dolazi dedžal, jevreji mu već odavno pripremaju dobrodošlicu, i grade tron sa kojeg će vladati.... moramo ga i mi dočekati onako kako zaslužuje, i zabiti mu kolac i u ono drugo oko !!!! HAYBER HAYBER YA YEHUD , HIZBULLAHI QADIMUN !
“Nazvao sam predsjednika i rekao mu ‘svi smo uz tebe”, rekao je Šenuda na državnoj televiziji 30. januara. Pet dana kasnije, Snode je ponovio svoju podršku predsjedniku, pozivajući protestante da okončaju proteste i poslušaju razum. --------------------------------------------
\"Postoji silan osjećaj solidarnosti, ovdje na protestima , između muslimana i kršćana\", izjavio je Ahmed el Assy. U nekoliko navrata daktivisti kršćani štitili su svoje muslimanske sunarodnjake tokom namaza od a. gresivnih napada policije. \"Tokom najžešćih sukoba 28. januara, vidio sam čovjeka mojih godina kako mi čuva leđa, za kojeg sam kasnije saznao da je kršćanin\", izjavio je Jahja Roumi (24).Učešće kršćana na protestima dolazi uprkos izjavama vođe koptske crkve Šenude III u kojoj je izrazio svoju podršku vladajućem režimu.
Prema mišljenju mladića, Baradej je \'\'tip koji želi da ubire plodove\'\', a koja god vlada dođe na vlast ne smije da zapostavi mlade, i mora sa njima da pregovara.\'\'Šta je Baradej učinio za našu zemlju\'\', pita Abas i odgovara, \'\'ništa\'\'.
Sin visokog diplomate pri UN u Beču izgubio je tri prijatelja tokom protesta u Kairu i sam je bio u zatvoru \"Gabal el Ahmar\". U razgovoru za bečki dnevnik \"Kurir\", Abas je izrazio žaljenje što se vratio u Austriju, jer, kako je istakao \"propušta najveću revoluciju u svojoj otadžbini, ako ne i najveću revoluciju novije historije\". Abas je ispričao da je uhapšen prilikom boravka u Kairu, gdje je prvog dana izašao na proteste sa grupom od oko 300 ljudi. \"Kada je pala noć policija je primjenila silu, razdvojili su nas i upotrijebili palice, a oko 23 sata su, nas oko 60, stavili u veliki kamion kojim su nas vozili tri sata, a nismo znali gdje\'\', dodaje on.
\"Ako dođe do haosa, oružane snage će intervenisati kako bi uspostavile kontrolu and zemljom što predstavlja korak koji bi vodio kao veoma opasnoj situaciji\", rekao je sinoć Abul Gejt za televiziju ElArabija. BBC reporter iz Kaira kaže da autoritet vlade ubrzano slabi i da su u nekoliko dijelova zemlje mirni protestni skupovi prerasli u incidente praćene nasiljem. Neki izvještaji govore da egipatska policija hapšenjem i zlostavljanjima u zatvoru pokušava da zastraši mlade. To je potvrdio i Ibrahim Abas (19), Austrijanac egipatskog porijekla, koji je bio zatvoren zbog protesta koji već više od dvije sedmice traju u Egiptu.
12:28 Protesti se trenutno održavaju na dva mjesta u Kairu: ispred zgrade parlamenta i na trgu Tahrir pod budnim pogledima pripadnika vojske. Egipatski potpredsjednik indirektno prijeti intervencijom vojske dok su aktivisti blokirali parlament i pojačali proteste na trgu Tahrir. \"Ne Sulejmanu. Ne američkim agentima. Ne izraelskim špijunima. Živio Egipat. Dolje Hosni Mubarak\", su pojedini slogani koje su protestanti uzvikivali ispred parlamenta.Ako ne umremo ovdje umrijet ćemo u zatvoru, a meni je draže da umrem ovdje\", kaže Atija Abuela, (24) nezaposleni aktivist s fakultetskom diplomom .
08:07 Sedamnaesti dan protesta je ujedno i drugi dan štrajka radnika. Stotine protestanata su prenoćile pred parlamentom. Vojska se polahko uključuje u gušenje protesta.Guardian prenosi izjave svjedoka prema kojima je egipatska vojska zatočila stotine aktivista, a neke od njih je i mučila. Ministar vanjskih poslova Ahmed Ebu el-Geit je upozorio da će armija intervenisati ukoliko protesti eskaliraju. Dosada jedini pozicioniraniji političar neke strane zemlje, koji je oštro osudio Mubarakov režim i podržao proteste, jeste Recep Erdogan, zbog čega je egipatski ministar vanjskih poslova poslao i pismeno upozorenje ministru vanjskih poslova Turske Ahmetu Davutogluu.