"Žene su jake"
52

Demonstracije žena u Istanbulu: Želimo veća prava

SRNA
(Foto: AFP)
Hiljade žena okupilo se na demonstracijama u Istanbulu povodom Međunarodnog dana žena, koje zahtijevaju veća prava i protestuju protiv nasilja, prenijeli su turski mediji.

Sagovornik AFP je rekao da je ulicu na Istiklal aveniji preplavio veliki broj žena, od kojih su mnoge nosile kišobrane raznih boja.

Na ulicama je primijećen veliki broj policajaca, uključujući ženske službenike, a bezbjednosne snage su ranije danas postavile barikade oko trga Taksim na kraju ulice, ali je demonstrantima dozvoljen nesmetan prolaz.

Žene su uzvikivale slogane "Ne ćutimo, nismo uplašene, ne slušamo" i "Žene su jake zajedno".

Protesti žena organizovani su i u Ankari, kao i u Dijarbakiru, gdje većinu stanovništva čine Kurdi.

Ženski aktivisti već dugo optužuju Vladu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako ne ulaže dovoljno napora u zaustavljanje nasilja nad ženama.

Prema podacima grupe Platforma za zaustavljanje ubijanja žena, 339 žena je ubijeno u Turskoj u 2017. godini, dok je od početka ove godine ubijeno njih 76.

"Pozicija žena u Turskoj je daleko ispod prosjeka. Nema slobode, ne samo za žene, nego za bilo koga", rekla je jedna od učesnica protesta i naglasila da se, uprkos tome, nadaju nečemu i da su zato na protestima.