Svijet
0

Demonstracije u Tokiju, traži se zatvaranje nuklearki

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci hiljada demonstranata prošli su u ponedjeljak Tokijom s transparentima na kojim je pisalo "Nikad više Fukushima", tražeći zatvaranje nuklearnih centrala, šest mjeseci nakon nuklearne katastrofe.

Oko 60.000 Japanaca se okupilo na jednom od najvećih skupova od 11. marta kada su potres jačine 9 stepeni Richtera i džinovski cunami doveli do havarije centrale Fukushima Daichii, 220 kilometara sjeveroistočno do Tokija, i do velike radijacije.

Prije nesreće u Fukushimi, najgoroj od Černobila u Ukrajini 1986. godine, Japan je planirao da poveća nuklearni udio u proizvodnji električne energije sa 30 posto u 2010. godini, na 50 posto u 2030.

Među demonstrantima je bio dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe koji je kazao: "Neki kažu da je nemoguće odustati od nuklearne energije, ali to je laž. Nuklearnu energiju uvijek prate uništavanja i žrtve", prenosi AFP.

Novi japanski premijer Yoshihiko Noda je obećao da će u ljeto 2012. godine obznaniti novu energetsku politiku koja će forsirati obnovljive izvore energije.