Haos na ulicama
48

Demonstracije u Americi izmiču kontroli: Najmanje 25 gradova uvelo policijski sat

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok se protesti zbog smrti Georgea Floyda nastavljaju širom Sjedinjenih Američkih Država, najmanje 25 gradova u 16 država uvelo je policijski sat. Nacionalna garda je također aktivirana.

Gradovi u kojima je uveden policijski sat su: Beverly Hills i Los Angeles (Kalifornija), Denver (Colorado), Miami (Florida), Atlanta (Georgia), Chicago (Illinois), Louisville (Kentucky), Minneapolis i St. Paul (Minnesota), Rochester (New York), Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton i Toledo (Ohio), Eugene i Portland (Oregon), Philadelphia i Pittsburgh (Pennsylvania), Charleston i Columbia (South Carolina), Nashville (Tennessee), Salt Lake City (Utah), Seattle (Washington), Milwaukee (Wisconsin), piše CNN.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Fotografije s mjesta događaja pokazuju da protesti u američkim gradovima izmiču kontroli. U Minneapolisu ljudi bacaju predmete na policajce, iz Seattla dolazi fotografija policajca postrojenih ispred trgovina, u Philadelphiji vatrogasci gase vatru i policajci tjeraju demonstrante s ulica zbog kršenja policijskog sata. Na meti pljačkaša našle su se prodavnice na čuvenoj aveniji Melrose u Los Angelesu.

Također u Philadelphiji je povrijeđen policajac koji je pokušavao zaustaviti pljačkaše. Završio je u bolnici sa slomljenom rukom i drugim povredama. Još najmanje 12 policajaca je povrijeđeno.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Jedan mladić ubijen je u petak navečer u centru Detroita, gdje su se odvijali protesti. Policija je navela da je žrtva imala 19 godina i da ne mogu potvrditi je mladić učestvovao na protestima.