Svijet
38

Demonstracija sile: Japan šalje svoj najveći ratni brod u Južno kinesko more

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Japan planira da pošalje svoj najveći ratni brod u tromjesečnu avanturu kroz sporno Južno kinesko more, potvrđeno je iz više izvora za Reuters. Taj potez Tokija bi vratio na scenu najveće pomorske snage u tom dijelu, od Drugog svjetskog rata.

"Cilj je da se testira sposobnost ratnog broda 'Izumo', šaljući ga na proširenu misiju", rekao je jedan od izvora Reutersa, dodavši da će se obučavati zajedno sa američkom mornaricom u Južnom kineskom moru.

Drugi izvor je kazao da Japan želi da pozove filipinskog predsjednika Rodrigoa Dutertea, koji je proteklih mjeseci u lošim odnosima sa Kinom, kako bi posjetio ratni brod, kada stigne 100 km zapadno od Manile.

Glasnogovornik japanskih snaga samoodbrane odbio je da komentariše te navode.

"Izumo" je japanski ratni brod, nosač helikoptera, a olako može postati i nosač aviona, nabavkom odgovarajućih tipova aviona. Dužina ovog ratnog broda je 259 metara, a može nositi devet helikoptera. Njegova osnovna misija je ratovanje protiv podmornica.

Japan je ovaj ratni brod okvalifikovao kao defanzivni, jer je prema japanskim pravilima zabranjeno ofanzivno oružje. Međutim, brod omogućava projekte vojne moći i izvan teritorije Japana.

Plan da se "Izumo" pošalje u Južno kinesko more je, vjerojatno, razljutiti Peking, koji polaže pravo na skoro svim okolnim vodama.