Bliži se kraj
47

Demokrati likuju zbog posljednjih rezultata: Biden vodi u četiri države, Trump u dvije

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proces brojanja glasova nakon američih predsjedničkih izbora nije okončan u ključnim saveznim državama, a prema posljednjim rezultatima Joseph Biden vodi u četiri države a Donald Trump u dvije.

Biden vodi u Pennsylvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova, Georgiji koja nosi 16 glasova, Arizoni koja ima 11 i Nevadi koja ima 6 elektora. Trump vodi u Sjevernoj Karolini koja ima 15 elektora i Aljasci koja nosi tri.

Iz prebrojanih glasova je uočljivo da je Biden od preostalih država najveću podršku procentualno dobio u Nevadi koja ima najmanje elektorskih glasova. Preokreta ne bi trebalo biti ni u Arizoni.

CNN javlja da će se brojanje glasačkih listića u Arizoni nastaviti i tokom vikenda jer je ostalo između 250 i 270 hiljada neprebrojanih glasačkih listića u toj državi.

U Pennsylvaniji ima blizu 35 hiljada neprebrojanih listića. U centru za brojanje glasova u Pittsburghu smatraju da su posljednji glasački listići koje broje oni koji su poštom pristigli od američkih vojnika izvan SAD-a.

I u drugim državama bi se prebrojavanje moglo odužiti, što ne sprečava Amerikance koji su glasali za Bidena da na društvenim mrežama likuju zbog izvjesne pobjede nad Trumpom.

Biden do sada ima 253 elektora od neophodnih 270.