Suđenje za opoziv
3

Demokrate objavile novi video nasilja u Capitolu: Trump nije bio nevini posmatrač

A. B.
Nekoliko demokrata iz Zastupničkog doma koji u Senatu predstavljaju optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prikazali su dosad neobjavljen video nasilja tokom upada na Capitol Hill.

Na tom videu je prikazan dio Trumpovih pristalica i policije na 30-tak metara od prostorije u kojoj se tadašnji potpredsjednik SAD-a, republikanac Mike Pence sklonio sa porodicom, gdje je dio okupljenih postavio vješala uzvikujući "Objesite Mikea Pencea".

U jednom dijelu videa, Trumpove pristalice su tražile i predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.,

Videosnimci se odnose na period od oko 13:00 sati 6. januara kada se prva grupa Trumpovih pristalica pojavila ispred Capitola nakon čega je i provalila u njega.

Stacey Plaskett, jedna od menadžerki za opoziv, naglasila je tokom sušenja Trumpu da učesnici skupa "Spasimo Ameriku" nisu imali dozvolu da marširaju do Capitola sve dok se, kako je dodala, bivši predsjednik nije umiješao.

Ona je iznosila i dokaze za sve što je govorila prilikom čega je tvrdila da je Trump "namjerno poricao" na nasilje i "stavljao metu na čelo" brojnim zvaničnicima, među kojima je bio i potpredsjednik Mike Pence.

Menadžeri za opoziv su kao dokaze koristili i Trumpove objave i videozapise sa društvenih mreža kako bi ilustrirali njegov način ubjeđivanja njegovih pristalica da su izbori bila jedna velika laž samim time ignorišući njihove rezultate.

Prikazali su i snimak Trumpovog govora kojeg je održao samo nekoliko sati prije napada na Capitol, a u kojima je rekao okupljenima da se "pakleno bore jer u suprotnom neće imati svoju zemlju". Zatim su naveli da je Trump upravo iskoristio skupove podrške da bi "zapalio" svoje pristalice prije nego ih je uputio prema Capitolu.

Kongresmen iz Marylanda Jamie Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente optužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazivati nove uznemirujuće snimke nasilja u Capitolu te posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Zatim je naglasio da će ti dokazi pokazati da Trump nije bio nevini posmatrač događaja, već se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni huškač te da su njegovi postupci mogli poremetiti miran prijenos vlasti prvi put u historiji, piše BBC.

Raskin je posebno poručio da će dokazi pokazati da je Trump bio upozoren da bi njegove pristalice mogle napasti Capitol, da nimalo nije bio iznenađen nasiljem i da je počinio ogromno krivično djelo protiv Ustava i naroda te da je odgovoran za "najveće kršenje predsjedničke zakletve" u historiji Amerike.

Demokrate pokušavaju dokazati da napad na Capitol nije bio izolovan i spontan incident, već da su trumpove tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, o kojima je svojim pristalicama pričao mjesecima, zapravo bili osnov za događaje 6. januara.