Svijet
0

Demokrate i republikanci pozivaju Obamu da naoruža Ukrajinu

FENA
Grupa američkih senatora dvije stranke, od kojih republikanac John McCain, ponovili su u četvrtak svoj poziv na povećanje američke vojne pomoći Ukrajini, kritikujući stav Evropljana.

Brojni američki parlamentarci osuđuju već mjesecima nespremnost administracije Baracka Obame da isporuči ukrajinskoj vojsci municiju i teško naoružanje. Oni traže "smrtonosnu defanzivnu pomoć", kao što je protutenkovska municija.

"Pomoći Ukrajini da odbije napade i odbrani se nije u suprotnosti s traženjem mirnog političkog rješenja", izjavio je John McCain na konferenciji za novinare, zajedno s jedanaest kolega od kojih je većina iz iste stranke kao i američki predsjednik.

"Putin razumije samo silu. To je mangup, on nije reagirao na sankcije, sankcije ne djeluju", rekao je jedan od njih, Richard Blumenthal.

Dok se Francois Hollande i Angela Merkel nalaze u Kijevu, gdje predstavljaju mirovni plan, John McCain je kritikovao dvosmislenost Evropljana prema Vladimiru Putinu.

"Nadam se, zahvaljujući Nijemcima, da će Evropljani promijeniti stav i postati aktivniji u podršci Ukrajini. Iskreno, nisam veliki optimista dok ostaju zavisni od ruske energije, ovo je veliko razočarenje", rekao je John McCain.

"Njihove nedavne akcije me podsjećaju na 1930-te godine, ali se i dalje nadamo", dodao je on, očigledna aluzija na stav evropskih sila naspram Adolfa Hitlera.

Međutim, njegov kolega Jack Reed je otkrio da "Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da preduzimaju ove napore same, treba da rade sa saveznicama i partnerima koji to žele da bi se pomoglo Ukrajini".

Kongres je već izglasao, u decembru, 350 miliona dolara kredita na tri godine da se isporuči oprema kao što su protuartiljerijski radari ili bespilotne letjelice, i municija, na primjer protivtenkovska, ali odluka o isporuci oružja zavisi od izvršne vlasti.

Prema Johnu Kerryju, Barack Obama bi trebalo da donese odluku "uskoro".