Značajni dokazi
10

Demokrata Jerry Nadler: Donald Trump je uključen u ozbiljna krivična djela i prekršaje

I.Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čelnik sektora pravosuđa u Kongresu SAD-a Jerry Nadler izjavio je u nedjelju kako izvještaj Roberta Muellera predstavlja "vrlo značajne dokaze" o tome da je predsjednik Donald Trump "uključen u ozbiljna krivična djela i prekršaje".

"Moramo dopustiti Muelleru da te činjenice predstavi američkoj javnosti, a zatim da vidimo šta ćemo s njima, jer se uprava mora smatrati odgovornom", rekao je Nadler, čija bi komisija vodila postupak za njegovu smjenu.

Robert Mueller, bivši specijalni savjetnik Odjela za pravosuđe i bivši direktor FBI-a, svjedočit će pred Kongresom 24. jula, nakon što su demokrati izdali sudski poziv za njegovo pojavljivanje. Mueller je početkom godine okončao istragu o ruskom uplitanju na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Demokrati su duboko podijeljeni u vezi s tim hoće li nastaviti istragu, a Muellerovo javno svjedočenje može pružiti priliku stranci da se ujedini i odluči hoće li postupak opoziva ići naprijed ili ne.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi i Robert Nadler dosad su se opirali pritisku da pokrenu istragu. Iza kulisa, Nadler je lobirao kod Pelosi da otvori upit, javlja CNN.