|

"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi"

"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi"
0
F
FENA
29.1.2011. u 12:48
36
komentara
0

dijeljenja
"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi" Carl Bildt
Zemlje Sjeverne Afrike se suočavaju s "demografskim cunamijem" svojih mladih generacija koji će se moći zaustaviti samo demokratskim reformama, izjavio je švedski premijer Carl Bildt u subotu u Davosu.
Na konferenciji za štampu organiziranoj u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, Bildt je istakao da će sve zemlje u regionu morati da na najbolji način odgovore na očekivanja svoje frustrirane omladine.

"Na jugu Mediterana je demografski cunami koji će se vremenom savladati jedino demokratskim i ekonomskim reformama", izjavio je Bildt.

"Trideset i dva posto stanovništva u Egiptu ima manje od 15 godina. Srednja dob je 23 godine. Ako uporedite s Tunisom, brojke u ovoj zemlji su podudarne: 23 posto stanovnika od 29 godina", kazao je on.

"To su ekstremno mlada društva. Njihovi zahtjevi u domenu zapošljavanja i perspektiva za budućnost ne mogu ispuniti zatvoreni sistemi", kazao je Bildt.

"Taj proces je predvidljiv u svim zemljama u regiji, na ovaj ili onaj način. Oni su vrlo različiti, ali je demografski cunami nešto što je svima zajedničko".
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...