{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi"

F
29.1.2011. u 12:48
0
36
"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi"
0
"Demografski cunami je u Sjevernoj Africi"
Carl Bildt
Zemlje Sjeverne Afrike se suočavaju s "demografskim cunamijem" svojih mladih generacija koji će se moći zaustaviti samo demokratskim reformama, izjavio je švedski premijer Carl Bildt u subotu u Davosu.
Na konferenciji za štampu organiziranoj u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, Bildt je istakao da će sve zemlje u regionu morati da na najbolji način odgovore na očekivanja svoje frustrirane omladine.

"Na jugu Mediterana je demografski cunami koji će se vremenom savladati jedino demokratskim i ekonomskim reformama", izjavio je Bildt.

"Trideset i dva posto stanovništva u Egiptu ima manje od 15 godina. Srednja dob je 23 godine. Ako uporedite s Tunisom, brojke u ovoj zemlji su podudarne: 23 posto stanovnika od 29 godina", kazao je on.

"To su ekstremno mlada društva. Njihovi zahtjevi u domenu zapošljavanja i perspektiva za budućnost ne mogu ispuniti zatvoreni sistemi", kazao je Bildt.

"Taj proces je predvidljiv u svim zemljama u regiji, na ovaj ili onaj način. Oni su vrlo različiti, ali je demografski cunami nešto što je svima zajedničko".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: