"Žele status quo"
0

Delegacija koja zastupa industriju fosilnih goriva je najbrojnija na klimatskoj konferenciji

B. R.
Aktivsti za zaštitu okoliša nezadovoljni zbog učešča lobista industrije fosilnih goriva (Foto: EPA-EFE)
Aktivsti za zaštitu okoliša nezadovoljni zbog učešča lobista industrije fosilnih goriva (Foto: EPA-EFE)
Delegacija industrije fosilnih goriva je najveća na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26), koja je otvorena 31. oktobra i trajat će do 12. novembra u Glasgowu.

U organizaciji za ljudska prava Global Witness analizirali su listu učesnika ove konferencije, a koju je ranije objavio UN. Primijetili su da su 503 osobe povezane s industrijom fosilnih goriva. Riječ je o učesnicima koji lobiraju za naftnu i plinsku industriju. Aktivisti za zaštitu okoliša smatraju da im se treba zabraniti učešće na ovoj konferenciji.

"Industrija fosilnih goriva je decenijama sprečavala stvarnu reakciju na klimatsku krizu i zbog toga je ovo veliki problem. Njihov utjecaj je razlog zašto u proteklih 25 godina razgovora, koje je inicirao UN, nije bilo smanjivanja emisije štetnih gasova", izjavio je Murray Worthy iz Global Witnessa.

Klimatskoj konferenciji u Škotskoj prisustvuje 40.000 ljudi. Najbrojnija je delegacija iz Brazila - čini je 479 delegata. Velika Britanija, koja je domaćin konferencije, ima 230 delegata.

Ko se smatra lobistom za fosilna goriva

Organizacije Global Witness, Corporate Accountability i druge lobistima za fosilna goriva smatraju one koji su dio trgovačkih ili nekih drugih udruženja koja zastupaju interese naftnih i gasnih kompanija. Tvrde da među delegatima postoje 503 takve osobe.

Osim toga, utvrđeno je da:

  • Lobisti ove industrije imaju delegate iz 27 država, među kojima su Kanada i Rusija;

  • Broj ovih delegata je veći od ukupnog broja delegata iz osam država koje su najpogođenije klimatskim promjenama u posljednjih 20 godina;

  • Na ovoj konferenciji učestvuje 100 kompanija iz industrije fosilnih goriva. Prisutno je i 30 trgovačkih udruženja ove industrije.

Među najvećim udruženjima je Trgovačko udruženje za međunarodne emisije (IETA) - ima 103 delegata. Prema Global Witnessu, iza IETA-e stoje velike naftne kompanije. Worthy je ocijenio da je cilj ovih delegacija da održe status quo.

S druge strane, u IETA-i tvrde da žele postići tržišno najučinkovitije smanjenje emisije štetnih gasova.

Organizacije za zaštitu okoliša i ljudska prava smatraju da u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nisu ozbiljno shvatili zabranu korištenja duhanskih proizvoda sve dok lobistima duhanske industrije nije zabranjeno da učestvuju na događajima koje organizuje WHO. Žele da se ovako ophodi i prema industriji fosilnih goriva, piše BBC.