{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"

F
1.4.2010. u 13:45
0
23
"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"
0
"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"
Poslije usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, pojedini stručnjaci za međunarodno pravo iznijeli su mišljenje da ona daje mogućnost porodicama žrtava da od Srbije zatraže odštetu.
Takav stav dijeli i profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Utrechtu, Geert van Knops koji za BBC kaže da bi porodice žrtava zločina u Srebrenici mogle da podnesu zahtjeve za odštetu pred sudovima u Srbiji, zato što se u usvojenoj deklaraciji izražava saučešće i izvinjenje što država Srbija nije učinila više kako bi spriječila tragediju u Srebrenici.

To je, smatra profesor Knops, dovoljan osnov za tužbu.

"Zahtjevi za kompenzaciju morali bi da budu podnijeti sudovima u Srbiji. Kao što je poznato, 2007. godine, Međunarodni sud pravde (ICJ) je presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici i time su zahtjevi za odštetu izgubili osnov. Međutim, izvinjenje iz deklaracije podrazumijeva i priznanje da je Vlada Srbije mogla da interveniše i da spriječi zločin. Upravo je to pravni osnov za pokretanje postupaka pred srpskim sudovima o nadoknadi. Vjerovatno na svijetu ne postoji nijedan drugi sud koji bi bio nadležan za ove slučajeve i koji bi eventualne zahtjeve za kompenzaciju prihvatio", kazao je Knops za BBC.

BBC je profesora Knopsa upitao da li Deklaracija srbijanskog parlamenta išta mjenja u odnosu na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine.

"Poslije presude ICJ-a, vođa srbijanske delegacije, ambasador Radoslav Stojanović izjavio je da je Srbija njome oslobođena najteže tačke optužnice i da zbog toga više ne može da bude predmet zahtjeva za odštetu. Međutim, sada je usvojena Deklaracija srbijanskog parlamenta u kojoj se jasno kaže da se Srbija nije ponijela korektno u slučaju Srebrenice i zbog toga se čak i izvinjava. Smatram da to mijenja stvari i stvara novu pravnu situaciju koja omogućuje podnošenje zahtjeva za odštetu pred srbijanskim sudovima", odgovorio je Knops.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: