{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"

F
1.4.2010. u 13:45
0
23
"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"
0
"Deklaracija porodicama žrtava omogućava traženje odštete od Srbije"
Poslije usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, pojedini stručnjaci za međunarodno pravo iznijeli su mišljenje da ona daje mogućnost porodicama žrtava da od Srbije zatraže odštetu.
Takav stav dijeli i profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Utrechtu, Geert van Knops koji za BBC kaže da bi porodice žrtava zločina u Srebrenici mogle da podnesu zahtjeve za odštetu pred sudovima u Srbiji, zato što se u usvojenoj deklaraciji izražava saučešće i izvinjenje što država Srbija nije učinila više kako bi spriječila tragediju u Srebrenici.

To je, smatra profesor Knops, dovoljan osnov za tužbu.

"Zahtjevi za kompenzaciju morali bi da budu podnijeti sudovima u Srbiji. Kao što je poznato, 2007. godine, Međunarodni sud pravde (ICJ) je presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici i time su zahtjevi za odštetu izgubili osnov. Međutim, izvinjenje iz deklaracije podrazumijeva i priznanje da je Vlada Srbije mogla da interveniše i da spriječi zločin. Upravo je to pravni osnov za pokretanje postupaka pred srpskim sudovima o nadoknadi. Vjerovatno na svijetu ne postoji nijedan drugi sud koji bi bio nadležan za ove slučajeve i koji bi eventualne zahtjeve za kompenzaciju prihvatio", kazao je Knops za BBC.

BBC je profesora Knopsa upitao da li Deklaracija srbijanskog parlamenta išta mjenja u odnosu na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine.

"Poslije presude ICJ-a, vođa srbijanske delegacije, ambasador Radoslav Stojanović izjavio je da je Srbija njome oslobođena najteže tačke optužnice i da zbog toga više ne može da bude predmet zahtjeva za odštetu. Međutim, sada je usvojena Deklaracija srbijanskog parlamenta u kojoj se jasno kaže da se Srbija nije ponijela korektno u slučaju Srebrenice i zbog toga se čak i izvinjava. Smatram da to mijenja stvari i stvara novu pravnu situaciju koja omogućuje podnošenje zahtjeva za odštetu pred srbijanskim sudovima", odgovorio je Knops.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: