{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Davutolu: Vjerske grupe moraju zauzeti stav protiv terorizma

F
7.6.2012. u 17:11
0
16
Davutolu: Vjerske grupe moraju zauzeti stav protiv terorizma
0
Davutolu: Vjerske grupe moraju zauzeti stav protiv terorizma
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nakon sastanka Koordinacijskog komiteta Foruma za borbu protiv terorizma, koji se održava u Istanbulu, šefovi diplomatija Turske i SAD-a Ahmet Davutolu i Hillary Clinton održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je turski ministar istakao da je neophodna promjena perspektive pogleda na borbu protiv terorizma u svijetu.
Davutolu je naglasio da sve nacionalne i vjerske grupe moraju zauzeti stav protiv svakog oblika terorizma. On je dodao da se Turska već 30 godina bori s PKK terorističkim grupama i da očekuje međunarodnu podršku u toj borbi.
Davutolu je upozorio na evidentan porast terorizma u svijetu, a kao žarište naveo je zemlje koje nastoje provesti demokratske reforme.

"S druge strane, imamo demokratska društva koja također nisu imuna na ovu pojavu. Najupečatljiviji primjer je Breivikov masakr u Norveškoj. U Evropi, u posljednje vrijeme, imamo pojavu terorizma koji se predstavlja kao ultraizam, a koji odlikuje nasilje. Trend mržnje prema strancima je nešto o čemu se mora otvoreno govoriti. To je jedna od tema koju mi propagiramo i na ovom forumu, jer smo direktno pogođeni time“, kazao je Davutolu, javila je agencija Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: