Svijet
0

Davutoglu poručio teroristima: U svakom smo dijelu Turske i niko nas ne može zastrašiti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako je teroristička organizacija PKK, umjesto mira u zemlji, odabrala da u saradnji sa režimom Bashara Al-Assada učestvuje u krvavom etničkom i sektaškom sukobu.

Davutoglu je boravio u istočnom turskom gradu Bingolu, gdje se obratio građanima na svečanosti povodom otvorenja sportskog kompleksa, te se dotakao i pitanja terorizma.

Alaudirajući na terorističku organizaciju PKK, Davutoglu je kazao kako oni koji se nadaju da će imati koristi od terorizma i koji iz ruku ne puštaju oružje, nikada neće uspjeti.

“Govore kako su pokrenuli teror u Cizreu, Suru i Silopiju, te upućuju prijetnje da će na proljeće proširiti terorizam i na naše sjeverne gradove Bingol i Van. Poručujem im sa ovog mjesta, mi smo i na proljeće, i na ljeto i u zimu, u svakom dijelu naše zemlje i niko nas ne može zastrašiti”, poručio je Davutoglu.

Naglasio je kako je separatistička teroristička organizacija PKK, umjesto mira u zemlji, odabrala da u saradnji sa režimom sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada zauzme svoje mjesto u krvavom etničkom i sektaškom sukobu.

"Njihova meta bio je mir u Turskoj, ali i u regiji. Postali su saradnici i pijuni onih čija je meta mir. Jedini krivci za zaustavljanje procesa rješavanja kurdskog pitanja su oni koji se skrivaju u sjeni oružja. Oni koji su u martu 2013. dali riječ da će položiti oružje, 2014, 2015. i danas 2016. od naših gradova napravili su skladišta za oružje. Oni su ti koji su zaustavili proces pomirenja i to je njihova odgovornost", poručio je Davutoglu.