Kritikovao plan Kipra
0

Davutoglu: Eksploatacije gasa je provokacija

SRNA
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da planovi Kipra da nastavi sa eksploatacijom gasa u Sredozemnom moru predstavljaju "provokaciju" i najavio da će, ukoliko se to nastavi, Ankara razmotriti da sa sjevernim Kiprom i sama provede istraživanja.

"Ako se ovo nastavi mi ćemo sami preduzeti neke korake, sjeverni Kipar može da zajedno sa Turskom i turskom državnom kompanijom za eksploataciju nafte i gasa /TPAO/ početi istraživanja i eksploataciju", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare.

On je rekao da Turska "neće da prihvatiti svršen čin "i da to mora da shvati  i međunarodna zajednica.

Davutoglu je dodao da je delegacija turskog Ministarstva energetike putovala u sjeverni Kipar kako bi sa tamošnjim zvaničnicima o tome razgovarala.

On je dodao da je "jednostrana" eksploatacija rezervi gasa od strane  Kipra provokacija posebno kada se zna da u oktobru ističe rok UN za mirovno rješenje spora oko podijeljenog ostrva.

Ova izjava Davutoglua posljednja je u sukobu oko vlasništva nad potencijalnim rezervama ugljikovodika u istočnom Sredozemlju,  a podudaraju se sa povišenim tenzijama nakon pogoršanja odnosa Turske i Izraela.

Vlada kiparskih Grka, jedina koja je međunarodno priznata, najavila je da će nastaviti da radi prema svojim planovima eksplotacije i istraživanja kod svojih obala i da će blokirati članstvo Turske u EU sve dok se Ankara tome protivi.
Turska, jedina koja je priznala turski dio ostrva,  preuzela je direktnu ulogu u ovom sporu rekavši da bilo koje rezerve oko ostrva ne pripadaju  samo kiparskim Grcima, već i kiparskim Turcima.

UN  apelovale su juče na sve strane da nađu mirno rješenje spora ističući da bilo kakva pronađena nalazišta gasa treba da budu od koristi za obje strane kada okončaju sukob.

Turska je u četvrtak najavila da će potpisati sporazum sa sjevernim Kiprom o utvrđivanju pomorskih granica ukoliko kiparski Grci nastave sa eksploatacijom.

Očekuje se da će kompanija Nobl enerdži /Noble Energy/ iz američke države Teksas, uz dozvolu vlade kiparskih Grka, početi odmah sa radovima jugoistočno od ostrva. Oni su već postavili i pozicionirali  tehniku i mehanizaciju za bušenje  u četvrtak.  

Američko geološko udruženje procijenilo je prošle godine da postoje rezerve  od 1,7 milijardi barela nafte i 44.000 milijardi kubnih metara gasa  ispod površine mora između Kipra, Libana, Sirije i Izraela. 

Sve ove zemlje spore se oko prava na eksploataciju.
Kipar je podijeljen od turske invazije na ostrvo 1974. godine, nakon pokušaja grčkog pripajanja ostrva.