"Nećemo za isti sto"
0

Ankara ne priznaje "takozvanu državu" Kipar

SRNA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće sjediti za istim stolom sa Kiprom ukoliko "takozvana država" preuzme funkciju predsjedavajućeg EU prije postizanja sporazuma o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Erdogan je ranije upozorio da će Turska zamrznuti svoje odnose sa blokom ukoliko Kipar preuzme mjesto predsjedavajućeg u julu 2012. godine. Turska nikad nije priznala Kipar kao suverenu državu, podsjeća agencija AP.

U televizijskom obraćanju pristalicama svoje partije "Pravda i razvoj" u gradu Kizilkahamamu, u blizini Ankare, Erdogan je, također, upozorio da će se Turska "osvetiti još jače" na svako dalje eksploatisanje nafte i gasa u Sredozemnom moru. Turska je već uputila jedan brod i fregate u taj region kao odgovor na istraživanja kiparskih Grka. 

Ankara priznaje samo Tursku republiku sjeverni Kipar. Turska, iako je kandidat za ulazak u EU i vodi pristupne pregovore sa Briselom, još nema diplomatske odnose sa vladom u Nikoziji, koja je članica i Ujedinjenih nacija. Pregovori o rješenju kiparskog problema se već godinama vode pod pokroviteljstvom UN, ali zasad bez vidljivijeg napretka.

U regionu je povećana zategnutost nakon nedavnog nesporazuma dvije strane oko istraživanja rezervi prirodnog gasa koje se navodno kriju u istočnom Mediteranu, pa se strahuje da bi to moglo nepovoljno da utiče na nastavak pregovora.