Svijet
0

Davos 2012. počeo raspravom o kapitalizmu

FENA
Svjetski ekonomski forum (WEF) u švicarskom zimovalištu Davosu na kojem elite tradicionalno raspravljaju o stanju privrede i društva, počeo je u srijedu raspravom o pitanju razara li kapitalizam 20. stoljeća društvo 21. stoljeća u očekivanju najavljenog govora njemačke kancelarke Angele Merkel. Svjetska finansijska, znanstvena i gospodarska elita na tradicionalnom godišnjem okupljanju u Davosu od srijede do nedjelje raspravljat će prvenstveno o tome jesu li države primjereno odgovorile na aktualnu krizu i upravo će to biti tema govora kancelarke najsnažnijeg evropskoga gospodarstva.
Svjetski ekonomski forum u Davosu (Foto: AFP)
Svjetski ekonomski forum u Davosu (Foto: AFP)
"Kapitalizam je izuzetno dobar sistem, taj sistem je proizveo toliko mnogo inovacija, stvorio izglede koje sam ja kao mladić iskoristio s prijateljima za pokretanje Microsofta", rekao je uoči skupa Bill Gates za BBC. "Proživljavamo teško razdoblje, no nema drugog sistema koji bi poboljšao čovječanstvo", drži Gates.

Prva rasprava vođena u srijedu ujutro o kapitalizmu pokazala je razmimoilaženja. David Rubenstein, jedan od utemeljitelja privatne grupe Carlyle ocijenio je da je "kapitalizam možda najgori oblik od svih sistema, ali su drugi još gori", prenijela je Hina.

No predsjednica međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow drži da je svijet "izgubio velik dio svog moralnog kompasa" te je upozorila da mu prijete socijalni nemiri. Pozvala je firme da na svjetskom nivou ulažu 2 do 3 posto u stvaranje radnih mjesta.

Sudionici okruglog stola naglasili su u tom smislu razliku između kapitalizma zapadnog tipa, američkog i evropskog, koji se ravna načelom "laissez faire" (prema francuskom izrazu "pustite da ide svojim tokom), i istočnog, državnog kapitalizma, koji je na snazi u Kini i Rusiji. Ondje države imaju veliku ulogu u stvaranju radnih mjesta.