{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak ekonomske i političke elite u Davosu

F
25.1.2012. u 08:57
0
1
Sastanak ekonomske i političke elite u Davosu
0
Sastanak ekonomske i političke elite u Davosu
Na sastanku ekonomske i političke elite, koji počinje danas u švicarskom zimskom odmaralištu Davos, od učesnika će biti zatraženo da hitno pronađu načine za reformu kapitalističkog sistema za koji se ocjenjuje da je "zastario i u propadanju".
Od oko 1.600 ekonomskih i političkih lidera, uključujući 40 šefova država i vlada, bit će zatraženo da iznesu nove ideje, na 42. okupljanju u Davosu koje će se završiti u nedjelju.

Očekuje se da će diskusijama dominirati neuspjeh eurozone da suzbije svoju dužničku krizu i izgledi da se previranja prošire svjetskom ekonomijom, prenosi agencija AFP.

"Imamo opštu krizu morala, nismo voljni da investiramo u budućnost, podrili smo socijalni sklad i u opasnosti smo da u potpunosti izgubimo povjerenje budućih generacija", upozorio je domaćin i osnivač godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab i dodao da za "kapitalizam u njegovom sadašnjem obliku nema mjesta u svjetu oko nas".

Petodnevni forum će otvoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, govorom koji bi mogao da ocrta njen kurs za dužničku krizu u eurozoni u sljedećim mjesecima.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, američki ministar finansija Timoti Gajtner i izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard također će dati širi uvid u utjecaj krize u eurozoni na međunarodnu ekonomiju.

Godišnji Svjetski ekonomski forum se održava samo desetak dana nakon što je reputacija eurozone doživjela novi udarac pošto je američka agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" snizila kreditnu sposobnost devet članica regiona zajedničke valute, uključujući vrhunski trostruki A rejting Francuske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: