Kriza u Zaljevu
152

David Hearst: Saudijska Arabija i UAE su zagrizli preveliki komad, Katar ima snažne saveznike

Klix.ba
Četvrt u Gazi koju je finansirao Katar (Foto: EPA)
Četvrt u Gazi koju je finansirao Katar (Foto: EPA)
Kriza koja se pojavila na Bliskom istoku odgurnula je u stranu borbu protiv IDIL-a i terorizma. Pokušaj da se Katar "sruši na koljena" zatvaranjem granica i učinkovita opsada rasvijetlila je ko su stvarne sile u toj regiji koje se takmiče za dominaciju, naglašava u svojoj kolumni analitičar i novinar David Hearst.

Kako piše Middle East Eye, tri regionalna bloka žele kontrolu. Prvi je predvođen Iranom kojem pripadaju Irak i Sirija, ali i militanti Shijee, Hezbolaha i Houita. Drugi blok čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a priklonjeni su im Jordan i Egipat. Treći blok je predvođen Turskom, Katarom i Muslimanskim bratstvom te snagama koje su predvodile Arapsko proljeće.

Saudijska Arabija je napravila pogrešnu stratešku procjenu pokušavajući nametnuti svoju volju malom Kataru. Time je uznemirila regionalni poredak koji je doveo do suočavanja s iranskom dominacijom u zemljama širom kraljevstva. Ako je civilni rat u Siriji spojio Saudijski Arabiju i Tursku, katarski konflikt je učinio suprotno i mogao bi dovesti do izgradnje zajedničkog cilja Irana, Turske i snaga sunitskog političkog islama. To se inače ne bi dogodilo, ali udružit će se zbog bezobzirne i kratkovidne politike Saudijske Arabije, a ovo je najavio i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u srijedu u Ankari.

Pentagon protiv Trumpovih tvitova

Dvije izmjene u igri za kampanju Saudijske Arabije protiv Katara su odluka turskog parlamenta o ubrzanju odluke kojom se omogućava turskim trupama da se razmjeste u bazi u Kataru te izjava iranske Revolucinarne garde u kojoj se optužuje Saudijska Arabija za napad na iranski parlament i Mauzolej ajatolaha Homeinija u kojem je ubijeno 12 osoba.

Zbog ovoga Saudijska Arabija ostaje izolirana. Može maltretirati manje nacije, ali ne može braniti svoje granice bez podrške strane vojske.

Middle East Eye piše da, bez obzira na to šta njihov glavni zapovjednik tvita (misleći na Trumpa), američka vojska i Zaljev se trude da izbjegnu sukobe. Zbog toga Bijela kuća i Pentagon imaju potpuno drugačiju priču o Kataru ove sedmice. Odmah nakon što su granice između Katara i Saudijske Arabije zatvorene, Pentagon je pohvalio Katarovo opredjeljenje za regionalnu sigurnost. Istakli su kako se letovi iz zračne baze Al Udeida, u kojoj se nalazi 10.000 američkih vojnika, nastavljaju prema prijašnjem planu.

Za razliku od njih, Trump je tvitao da je on kreator izvanrednih poteza protiv Katara, kazavši kako su to plodovi onoga što je napravio u Rijadu prije 50 arapskih i muslimanskih čelnika. Nakon njegovih tvitova, ponovo je reagovao Pentagon koji je pohvalio Katar za smještaj američkih snaga.

Nakon odluke Turske da rasporedi svoje snage u Kataru, Trump je nazvao emira Katara i ponudio posredovanje.

"Čini se da je 24 sata nakon njegovog cvrkutanja poruka njegove vojske došla do njega", piše Middle East Eye.

Pogrešne procjene

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zagrizli su više nego što mogu sažvakati. Prva pogrešna procjena je bila podleći Trumpovim riječima. Ambasador Emirata u Washingtonu Yousef Al Otaiba napravio je klasičnu grešku misleći da će, zato što mu je sekretar ministarstva odbrane Robert Gates jeo iz ruke, isto učiniti i cijelo ministarstvo. Ipak nije.

Druga pogrešna procjena je pretpostavka da je Katar premala zemlja i da nijedna veća nacija neće priskočiti u pomoć da ih brani. I Saudijska Arabija i UAE imaju značajna ulaganja u Turskoj, ali nisu znali da Tursku ne mogu kupiti. Prva je stala uz Katar.

Treća loša procjena je bilo otkriti prave namjere prema Kataru koje nemaju veze s finansiranjem terorizma ili zbližavanjem s Iranom. Emirati zapravo imaju dobru trgovinu s Iranom, a dio su koalicije koja optužuje Katar za spajanje s Teheranom.

Njihovi pravi zahtjevi, koji su proslijeđeni putem emira Kuvajta koji je posrednik, su zatvaranje Al Jazeere, prestanak finansiranja Al Arabia al Jadida, Al Quds al Arabija i arapskog izdanja Huffington Posta,te protjerivanje palestinskog intelektualca Azmija Bishare. Ovi mediji otkrivaju priče za koje arapski diktatori žele da građani ne saznaju. žele ugasiti sve medije koji otkrivaju neugodnu istinu o njihovim despotskim, opsjednutim, korumpiranim režimima bilo gdje u svijetu.

Izrael se pridružio nesretnoj strani

Hamas i Muslimansko bratstvo su na sedmom mjestu liste zahtjeva. Uključivanje Hamasa na listu je pogrešna procjena jer šta god SAD mislile od Palestinskom pokretu, on je popularan u Zaljevu. Ovdje se Izrael pridružuje nesretnoj zabavi. Kako su otkrili hakirani emailovi, Emirati i vlada Benjamina Netanjahua su bliski prijatelji. Izraelski premijer misli da ima podršku u glavnim arapskim zemljama za suzbijanje napretka ka nezavisnoj palestinskoj državi, ali to je posljednja stvar koju Egipat, Jordan, UAE i Saudijska Arabija žele.

Saudijska Arabija toliko želi normalizovati odnos s Izraelom da je saudijski komentator prvi put intervjuisan na izraelskom Kanalu 2.

Egipatsko-palestinski pjesnik Tamim al Barghouti dao je prikladan komentar.

"Na 50. godišnjicu izraelske okupacije Jerusalema, savez Egipat-Saudijska Arabija-UAE-Bahrein-Izrael oblikuje i postavlja terensku i zračnu opsadu oko arapske zemlje bez ikakvog razloga, osim podrške palestinskom i libanonskom otporu i arapskim revolucijama u posljednja dva stoljeća, posebno egipatskoj revoluciji koja je srušila izraelskog saveznika i prijetila vojnom autoritetu Camp Davida u Kairu. Oni ne kažnjavaju Dohu zbog Sirije, Libije, Jemena ili američke baze, oni je kažnjavaju zbog svjedočenja Al Jazeere o ratovima u Iraku, Libanonu i Gazi te zbog podrške o palestinskom otporu 2009., 2012. i 2014. godine te libanonskom otporu 2000. i 2006. godine", napisao je između ostalog.

Middle East Eye ističe kako je posljednja pogrešna procjena ta da Katar nije Gaza i da ima prijatelje s velikim vojskama. Zemlja manja od Houstona ima fond suverenog bogatstva od 335 biliona dolara, najveći je proizvođač prirodnog gasa na Bliskom Istoku i ima odnos s američkom korporacijom Exxon.

"Saudijska Arabija i Emirati nisu jedini koji se mole Washingtonu. A i Gaza je preživjela opsadu", zaključuju Middle East Eye.