Obratio se i Netanyahuu
70

David Cameron: Podrška Velike Britanije Izraelu nije bezuslovna

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je Izrael da poštuje međunarodno humanitarno pravo nakon izraelskog napada na konvoj pomoći u kojem je poginulo sedam ljudi.

Tri državljana Velike Britanije su među poginulima, nakon što je izraelska vojska izvela zračni napad na konvoj radnika za pružanje pomoći u hrani.

"Izrael ima pravo na samoodbranu koje bismo trebali podržati. Ali podrška Velike Britanije Izraelu nije bezuslovna", napisao je Cameron u tekstu za Sunday Times.

U svom tekstu, Cameron je ponovio poziv vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da dopusti priliv više pomoći u Gazi i detaljno je iznio planove za dovođenje zaliha pomoći iz Velike Britanije u izraelsku luku Ashdod.

Zamjenik britanskog premijera Oliver Dowden također je kritikovao Netanyahuovu vladu, rekavši u nedjelju na Sky Newsu da je Izrael napravio velike greške i da je potrebno od njih tražiti odgovornost za to.

Primjedbe ministara uslijedile su nakon burne debate u Velikoj Britaniji o tome treba li prestati s izvozom oružja u Izrael.