{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danska zatvorila granicu sa Njemačkom kako bi spriječila ulazak izbjeglica

10.9.2015. u 13:15
32
153
Danska zatvorila granicu sa Njemačkom kako bi spriječila ulazak izbjeglica
32
Danska policija jučer je bila prisiljena da zatvori put i željeznicu koja je povezuje s Njemačkom kako bi spriječila hiljade imigranata, koji žele doći do Švedske, da prođu.
U jednom incidentu, 300 izbjeglica među kojima je veliki broj žena i djece, krenulo je pješke ka Švedskoj, zbog čega je policija bila primorana da zatvori autoput u Padborgu nekoliko sati.

Izbjeglice su smještene u staru školsku zgradu nakon što su stigli u grad, no oni su nastavili put tvrdeći da žele doći u Švedsku. Odbili su se registrovati, što znači da ne žele tražiti azil u Danskoj niti se vratiti u Njemačku. Kako strani mediji pišu, Švedska ima veoma velikodušne uvjete za azilante i to bi bio jedan od razloga zbog kojeg izbjeglice žele ići baš u tu zemlju.

Danska je zatražila da se smanji priliv izbjeglica izdavanjem privremenih boravišnih dozvola, odgađanjem porodičnih okupljanja i smanjivanjem pogodnosti za nove imigrante.

Željeznice Danske nisu radile do jutros, a dva voza su bila zaustavljena cijeli dan u srijedu na danskom otokuRodbyju, najfrekventnijem skandinavskom trajektnom terminalu za Njemačku.

Nakon dugih pregovora, oko 100 izbjeglica je pristalo ostati u Danskoj i tražiti azil. Policija je provela dan s ostalih 240 izbjeglica, pomogla im i igrala se sa djecom o čemu svjedoče i brojne fotografije. Nakon naredbe, ostavili su ih.

"Više ih ne pratimo. Ne znamo gdje su otišli. Neke su pokupili privatni automobili, a neki su uzeli taksi. Nismo željeli isprazniti voz na silu", rekao je policijski komesar John Andersen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: