Svijet
10

Danska prva javno objavila kupovinu podataka iz afere "Panama Papers"

Klix.ba
Danska je postala prva država koja je kupila podatke iz afere "Panama Papers" i planira istražiti nekoliko stotina Danaca koji su izbjegavali plaćanje poreza.

Ministar finansija Karsten Lauritzen kazao je kako je platio više od milion eura za informacije iz panamske pravne firme, te kako se nepoznati izvor obratio danskoj vladi tokom ljeta.

Anonimni izvor poslao je vladi primjer dokumenata, a nakon što su se zvaničnici uvjerili u njihovu vjerodstojnost, krenuli su sa pregovorima o kupovini.

"Sve upućuje na to da se radi o vjerodostojnim informacijama. Dužni smo našim građanima koji uredno plaćaju svoje obaveze prema državi da istražimo i kaznimo one koji to ne rade", rekao je Lauritzen.

Panama Papers dokumenti su objavljeni u aprilu i predstavljaju najveće "curenje" informacija u historiji sa preko 12,7 miliona dokumenata o offshore kompanijama i pronevjeri novca, piše Guardian.

Ovaj slučaj pokazuje kako bi i ostale evropske zemlje mogle diskretno obavljati kupovine dokumenata o njihovim građanima, s obzirom na to da su njihove molbe i zahtjevi za predavanjem dokumenata u vlasništvo odbijeni.

Vlada Danske već istražuje osam banaka, a preliminarni izvještaji pokazuju kako nijedna od njih nije učinila dovoljno kako bi osigurala da se offshore računi ne koriste za pranje novca.