Totalna relaksacija
659

Danska je prva zemlja u EU koja je ukinula sve korona-mjere

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danska je ukinula sve restriktivne mjere, a koronavirus se više ne smatra "društveno kritičnom bolešću".

To znači da više nije obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, trgovinama, javnom prijevozu, nisu potrebne ni covid-potvrde za ugostiteljske objekte niti samoizolacija u slučaju pozitivnog testa na covid-19. Nema ni ograničenog broja osoba u prostorijama.

"Niko ne može znati šta će se dogoditi sljedećeg decembra, ali obećali smo građanima Danske da ćemo imati ograničenja samo ako su zaista neophodna i da ćemo ih ukinuti čim budemo mogli. To je ono što se trenutno dešava."", rekao je danski ministar zdravlja Magnus Heunicke za CNN.

Danska je prva zemlja u Evropskoj uniji koja je ukinula sva ograničenja. Ovaj potez dolazi u trenutku kada zemlja bilježi najveću stopu zaraze odnosno sedmodnevnu incidencu veću od bilo koje države na svijetu.

Prema trenutnim podacima 81 posto stanovništva Danske u potpunosti je vakcinisano protiv covid-19, a broj hospitaliziranih osoba i pacijenata na intenzivnoj njezi svakim danom se smanjuje.

Nadležni smatraju da je to zbog visoke stope imuniziranih s obzirom i da je više od 60 posto stanovnika primilo i booster dozu.

Danske vlasti i dalje preporučuju testiranje kod kuće prije kontakta sa osobama koje imaju određenih zdravstvenih problema ili pripadaju rizičnim grupama. PCR testovi će i dalje biti dostupni kako bi se potvrdili slučajevi covid-19.

Putnici, prvenstveno oni koji nisu vakcinisani ili prethodno zaraženi, i dalje će morati da se testiraju pri ulasku u Dansku, a mjere karantina ostaju na snazi ​​za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika. To su jedine mjere koje ostaju na snazi.

Vlada je upozorila da iduće jeseni i zime očekuje još jednu sezonu povećanog broja zaraženih koja bi mogla zahtijevati dodatne vakcinacije.

Danska je danas registrovala više od 29 hiljada novozaraženih, a od početka pandemije zaraženo je 1,7 miliona Danaca. Ukupno je prijavljeno 3.755 smrtnih slučajeva koji su posljedica covida.