Više novca vojsci
104

Danska će zbog rata u Ukrajini raspisati referendum o pridruživanju odbrambenoj politici EU

B. R.
Mette Frederiksen, premijerka Danske (Foto: EPA-EFE)
Mette Frederiksen, premijerka Danske (Foto: EPA-EFE)
Danska će povećati potrošnju na vojsku te će održati referendum o tome da li ova država treba biti dio zajedničke odbrambene politike Evropske unije. Razlog za ovo jeste ruska agresija na Ukrajinu.

Iz vlade su jučer, 6. marta, saopćili da će referendum biti održan 1. juna te da su se sve vodeće političke stranke usaglasile da je sigurnost Evrope ugrožena.

"Stranke su se dogovorile da je potrebno poduzeti brojne mjere za osnaživanje odbrambene sposobnosti Danske i mogućnosti manevrisanja u novoj sigurnosnoj situaciji", navedeno je u sporazumu vladajuće Socijaldemokratske stranke, Liberalne stranke, Socijalističke radničke partije, Radikalne ljevice i Konzervativne stranke.

Ova država namjerava povećati potrošnju na vojsku na dva posto BDP-a, a NATO zahtijeva da se to ostvari do 2033. godine. To znači da će u navedenu svrhu u sljedeće dvije godine biti potrošeno 940 miliona eura.

"Zajedno sa saveznicama u NATO-u i EU moramo biti spremni za nove okolnosti", poručili su iz spomenutih stranaka.

Danska planira i postepeno smanjivati uvoz plina iz Rusije, a kako bi manje ovisila o ovom energentu. Prema saopćenju stranaka, već su potrošene milijarde kako bi se postigao ovaj cilj, a sada će se još brže raditi po ovom pitanju, prenosi Euronews.