Avionski saobraćaj
0

Danas samo 4.000 letova, mogući veliki gubici kompanija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja (Eurocontrol) saopćila je danas da se situacija u evropskom avionskom saobraćaju danas pogoršala i da se očekuje da će biti obavljeno samo 4.000 letova, što je za 20.000 manje u odnosu na uobičajeni broj, javljaju agencije. Eurokontrol je podsjetio da je jučer obavljeno 4.886 letova, dodajući da je širom Evrope od četvrtka otkazano 63.000 letova.

Službe za kontrolu aviosaobraćaja nisu operativne u većini evropskih zemalja, ali letovi se ipak obavljaju u južnim dijelovima Evrope, uključujući dijelove Španije, Portugala, južnog Balkana, juga Italije, Bugarske, Grčke i Turske.

Holandska aviokompanija KLM saopćila je da je, zbog ogromnog oblaka pepela koji se podigao u atmosferu poslije erupcije vulkana na Islandu, otkazala sve interkontinentalne i letove za evropske zemlje do najmanje 18 sati po lokalnom vremenu. Britanski avioprijevoznik objavio je da otkazuje sve sutrašnje letove.

Vulkanolozi kažu da bi vulkanski pepeo mogao da izaziva probleme u funkcioniranju aviosaobraćaja još čitavih šest mjeseci ako se erupcija nastavi, ali čak i ako se ubrzo završi, aviokompanije bi mogle da se suoče s velikim gubicima.

Stručnjaci procjenjuju da bi otkazivanje letova moglo da košta aviokompanije, kao što su "British Airways" ili "Lufthansa", oko 16 miliona dolara dnevno, što bi za njih predstavljalo veliki udarac, s obzirom na to da su, po ocjeni Međunarodnog udruženja avioprijevoznika, tek počele da izlaze iz recesije.