30.000 ljudi s pravom glasa
0

Danas predsjednički izbori u Južnoj Osetiji

SRNA
Više od 30.000 građana Južne Osetije, koja se otcijepila od Gruzije, danas bira novog predsjednika, nakon što su rezultati prethodnih predsjedničkih izbora poništeni.

Biračka mjesta biće otvorena danas 12 sati, a glasanje je počelo u 8.00 po moskovskom vremenu, javila je agencija RIA Novosti.

Južna Osetija, čiju su nezavisnost priznale Rusije i neke druge zemlje, izabrala je da raspiše drugi krug izbora nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate izbora od 27. novembra zbog kršenja procedure.

Na izborima 27. novembra pobijedila je bivši ministar obrazovanja i vođa opozicije Ala Džiojeva porazivši Anatolija Bibilova, koga podržava Kremlj. Džiojeva je optužena za kršenja procedura i zabranjeno joj je učestvovanje na izborima u martu.

Ona je prije mjesec dana prebačena u bolnicu kada su ljekari rekli da je imala moždani udar i da je izgubila svijest. Ona je od tada bila u pritvoru u bolnici i juče je puštena, ali joj je zabranjeno da se obraća javnosti, piše danas "Komersant".

Na izborima učestvuju ambasador Južne Osetije u Rusiji Dmitrij Medojev, ombudsman za ljudska prava David Sanakojev, bivši predsjedavajući državne komisije za bezbjednost Leonid Tibilov i vođa komunista Stanislav Kočijev.

Skoro 50 međunarodnih posmatrača nadgledaće izbore u Južnoj Osetiji, rekao je ministar spoljnih poslova Murat Džiojev.
Izbori će biti validni ako je odziv više od 50 odsto, a pobjednički kandidat mora da osvoji 50 odsto plus jedan glas.