Povišeno stanja pripravnosti
0

Danas 63. godišnjica osnivanja Izraela

FENA
Snage sigurnosti u petak su stavljene u povišeno stanje pripravnosti zbog opasnosti od nasilja povodom palestinskog obilježavanja godišnjice "Nakbe", "katastrofe" njihova egzodusa nakon osnivanja izraelske države 1948. godine.

"Policija je stavljena u stanje pripravnosti i rasporedila hiljade muškaraca kao pojačanje istočnom Jerusalemu kao i na sjeveru Izraela gdje je koncentrirana većina arapskog stanovništva", kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Istakao je da se ne radi o "maksimalnom stanju pripravnosti" i nije spomenuo nijedan incident.

Policija je ograničila pristup platou džamija u starom gradu Jerusalema, u istočnom dijelu grada koji je Izrael aneksirao 1967., povodom 63. godišnjice osnivanja Izraela.

"Samo će muškarci stariji od 45 godina i oni koji imaju izraelsku ličnu kartu imati pristup platou", kazao je glasnogovornik isključujući Palestince koji ne stanuju u istočnom Jerusalemu.

Državni radio objavio je da je sedam jedinica došlo kao pojačanje uobičajeno raspoređenim jedinicama na okupiranoj Zapadnoj obali, a svi su dobili upute da se suzdrže od krvoprolića, prenosi Hina.