Svijet
0

"Dan D" : Velika Britanija pregovora o ostanku u EU

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski premijer David Cameron i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk obavit će danas krucijalne pregovore o članstvu Velike Britanije u EU.

Nedjeljni sastanak završio je bez dogovora iako je napravljen napredak u području pooštravanja mjera za imigrante. Svrha sastanka je postići dogovor prije samita evropskih lidera 18. i 19. februara.

Raniji dogovor omogućio bi Cameronu da raspiše referendum o pitanju da li Velika Britanija treba ostati u EU prije ljetnih praznika.

Kao dio pregovora Cameron je tražio da se odbiju radničke beneficije imigrantima koji nisu u Velikoj Britaniji duže od četiri godine. Kazao je kako bi zaustavljanje imigranata koji traže porezne olakšice i dobijaju socijalnu pomoć u slučaju da imaju niske plate, smanjilo visok nivo imigracije u Veliku Britaniju. Lideri EU odbacili su ovu ideju, ali su kazali da bi mogli dozvoliti Britaniji da to ograniči na četiri godine.

Velika Britanija mogla bi ukinuti porezne olakšice EU imigrantima, ali morat će dokazati da će dozvoliti sve javne usluge bez prigovora i trebat će pristanak evropskih lidera.

"Napravljen je napredak u posljednjih 48 sati, ali još nismo završili", rekao je premijerov glasnogovornik.

Cameron je tražio i veće ovlasti britanskog parlamenta kada je riječ o blokiranju odluka EU te donošenju odluke kojom se dozvoljava korištenje eura i u zemljama koje nisu članice EU.

Velika Britanija je najavila mogući izlazak iz Evropske unije zbog velikog pritiska migranata koji posljednjih godina dolaze u ovu zemlju. Većinom je riječ o migrantima iz Afrike koji tragaju za boljim životom i mirom.