Sirija
0

Damask odbacio tvrdnje o prebjegu potpredsjednika

SRNA
Bašar al Asad
Bašar al Asad
Sirija je odbacila izvještaje da je zamjenik sirijskog predsjednika Bašara al Asada prebjegao, a vladine snage nastavile su akciju protiv pobunjenika bombardujući grad Alepo na sjeveru i napadajući gradove na istoku zemlje.

Potpredsjednik Faruk al Šara "nikad ni na trenutak nije pomišljao da napusti zemlju", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, koje je objavljeno na državnoj televiziji nakon informacija da je ovaj član Baat partije prebjegao u Jordan.

U saopštenju se navodi da je on od početka pobune radio na pronalaženju mirnog, političkog rješenja i pozdravio je postavljenje alžirskog diplomate Lahdara Brahimija za novog međunarodnog posrednika za Siriju.

Asada, koji se bori 17 mjeseci protiv pobunjenika predvođenih sunitskom većinom, napustili su mnogi zvaničnici, uključujući premijera Rijada Hidžaba prije dvije sedmice.

Šara je sunitski musliman iz provincije Dera gdje je počela pobuna protiv Asada, člana manjinske sekte Alavita, koja je ogranak šiitskog islama.

Ovaj 73-godišnji bivši ministar spoljnih poslova nije se pojavljivao mnogo u javnosti od početka pobune, osim na sahrani trojice visokih zvaničnika bezbjednosti u tim u Asada prošlog mejseca, koji su ubijeni u bombaškom napadu u Damasku.

Brahimi, koji je danima oklijevao prije nego prihvatio posao za koji je francuski izaslanik u UN Žerar Aro rekao da je "nemoguća misija", zamijeniće bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, koji napušta dužnost krajem mjeseca.

Prema podacima UN, više od 18.000 ljudi je poginulo, a 17.000 je napustilo Siriju usljed sukoba.