Litvanija
0

Dalia Gribauskaite - prva predsjednica Litvanije

FENA
Bivša evropska povjerenica Dalia Gribauskaite položila je danas zakletvu pred litvanskim poslanicima i time postala prva žena predsjednica Litvanije.

Izabrana 17. maja u prvom krugu predsjedničkih izbora s blizu 70 posto glasova, Gribauskaite naslijedila je dosadašnjeg predsjednika Vadasa Adamkusa , koji je deset godina bio na čelu litvanske države.

Veliki moralni autoritet za Litvance, Adamkus je osigurao dva uzastopna mandata, koji je nastojao da Litvaniju priključi Zapadu, uvodeći je u NATO savez i Evropsku uniju.

Gribauskaite, koja je bila neovisni kandidat, ali vrlo bliska strankama desnog centra, bit će četvrti predsjednik Litvanije izabran na općim izborima nakon nezavisnosti ove države poslije raspada SSSR-a 1991.

Nazvana "Litvanskom damom" nova predsjednica je obećala da će biti aktivna predsjednica koja će braniti interese svih građana.

"Prioritet vanjske politike bio je i ostat će dobri odnosi s našim susjedima. Ali, moramo izbalansirati našu vanjsku politiku", rekla je ona pred poslanicima oba doma parlamenta.