Svijet
0

Daleki predak porodice Bush bio je okrutni trgovac robljem

Klix.ba
Otac i sin Bush
Otac i sin Bush
Istraživači su utvrdili da je brutalni trgovac robovima, koji ih je u Ameriku dovodio iz Zapadne Afrike, daleki predak dvojice američkih predsjednika, Georgea W. Busha i njegovog oca Georgea H. W. Busha.

Historičari su već znali da je porodica Bush bila povezana sa trgovcem robovima Thomasom Walkerom, ali dosad nisu uspijevali potvrditi da je upravo Walker, koji je prodavao robove krajem 18. stoljeća, daleki predak dvojice američkih predsjednika.

Analiza starih zapisa pokazala je da se Walker oženio 1785. godine i da je imao troje djece, među kojima i sina Georgea, koji je predak porodice američkih predsjednika.

Kako stoji u zapisima, Walker je bio jednako okrutan prema robovima i prema svojim mornarima, što bi moglo objasniti zbog čega su ga članovi njegove posade tokom pobune ubili i bacili ga u more 1797. godine, piše Daily Mail.

Interesantno je da je bivši američki predsjednik George W. Bush prije deset godina istakao da je trgovina robljem jedan od najvećih zločina historije. Glasnogovornik porodice Bush odbio je komentirati nove nalaze historičara.