Svijet
2

Bush se ne kaje zbog rata u Iraku i potrošenih 1,7 biliona dolara

Klix.ba
Bivši američki predsjednik George W. Bush još uvijek je ponosan na svoj mandat u Bijeloj kući. Kaže kako su političke odluke koje je donio bile dobre, uprkos tome što je rat koji je vodio u Iraku bio promašaj prema ocjeni mnogih.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao za Dallas Morning News ove sedmice, Bush kaže da ga ne zanimaju upiranja prstom u njega i kritike vezane za politiku i političke odluke koje su se donosile u Bijeloj kući u njegovo vrijeme, ali je istakao i to da su njegov mandat obilježili neočekivani događaji poput terorističkog napada u New Yorku i uragana Katrina.

Za ratove u Afganistanu i Iraku bivši predsjednik SAD-a je rekao da je uvjeren da su odluke o njima donesene na pravi način.

"Zadovoljan sam time što sam uradio, zadovoljan sam time ko i šta sam ja", kazao je Bush.

Bush se često nalazio na udaru kritika zbog vođenja SAD-a u rat sa Irakom pod izlikom pronalaženja oružja za masovno uništenje. Takva odluka Busha i njegove administracije poreske obveznike u SAD-u je koštala 1,7 biliona dolara. Procjenjuje se da je 134.000 iračkih civila stradalo u tom ratu, a nakon što su se američke snage povukle iz te zemlje, Irak je ostao uništen i nestabilan.

Nedavna istraživanja i procjene Univerziteta na Harvardu govore da bi troškovi ratova koje su Sjedinjene Američke Države vodile u Iraku i Afganistanu na kraju mogli iznositi između četiri i šest biliona dolara. Uprkos tome, Bush se nimalo ne kaje za pogrešne odluke i ogromne bespotrebne troškove koje su američki građani morali platiti i još uvijek plaćaju.

U pomenutom intervjuu bivši američki predsjednik radije je govorio o svojim danima u penziji, nedavno rođenoj unuci i talentu za slikarstvo, koji je navodno otkrio, te o brdskom biciklizmu u kojem uživa.

Kada ga je novinar pitao o privredi, Bush je rekao da nema "žarku želju" raspravljati više o politici.

"Kada me ljudi pitaju šta je sa ekonomijom, ja im odgovorim: zašto ne zaposlite nekog ekonomistu?", kazao je čovjek koji će mnogima ostati u sjećanju kao jedan od najgorih predsjednika SAD-a.