Svijet
0

Daily Mail: Seks s pijanom ženom - silovanje

FENA
Uskoro bi se u Velikoj Britaniji svi muškarci koji se upuste u spolni odnos s pijanom ženom mogli suočiti s optužbama za silovanje bez obzira na to je li ona pristala na seks ili ne, piše britanski tabloid Daily Mail.

Takav zakonski prijedlog potpisali su vladini ministri kako bi stvorili preduvjete za privođenje pravdi što većeg broja muškaraca koji seksualno iskorištavaju žene pod utjecajem alkohola.

Ako žena tvrdi da je konzumirala toliko alkohola da nije mogla svjesno pristati na spolni odnos, to će biti dovoljan razlog kako bi se muškarca osumnjičilo za silovanje.

Izglasa li parlament takav zakon, otvorit će mogućnost za sudski progon na hiljade muškaraca koji su imali spolni odnos s pijanom ženom, čak i ako je u to vrijeme ona dala pristanak.

Parnice s optužbama za silovanje često su propadale i prije suda zbog nemogućnosti dokazivanja davanja ili izostanka pristanka. Prema važećem zakonu pijana je žena sposobna dati pristanak na spolni odnos sve dok je pri svijesti.

Predlagatelji očekuju da bi promjena zakona čak za pet posto povećala broj osuda za silovanje. Kako bi se dokazalo da žena nije bila u stanju dati pristanak, prema novom prijedlogu zakona, količina alkohola u krvi utvrđivat će se medicinskim testovima.

Predlagatelji također smatraju kako će novi zakon povećati odgovornost muškaraca. Sada slijede konsultacije pravosudnih organa, policije i udruženja za podršku ženama.

Tokom 2005. godine u Velikoj Britaniji je bilo oko 15 hiljada optužbi za silovanje, od toga je 12 posto slučajeva došlo na sud, a tek manji dio ih je riješen presudom koja je potvrdila silovanje.

Novi prijedlog zakona izazvao je negodovanja starijih sudaca koji tvrde kako žena ne može tvrditi da je silovana samo zato što je bila pijana. Sumnje u prijedlog ministara izražava i prizivni sud.

Protivnici prijedloga, prenosi Dnevnik hr., ističu kako bi to moglo potaknuti neke žene da optuže muškarca za silovanje jer su požalile što su u pijanom stanju pristale na spolni odnos.

George McAuley, predsjednik britanskog pokreta za prava muškaraca, kaže kako je novi prijedlog zakona smišljen samo "da bi što veći broj muškaraca završio iza rešetaka".