UN poziva na prekid nasilja
0

Dabbashi: "Gaddafi poziva na genocid"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je upotrebu sile protiv demonstranata, te pozvalo na prekid nasilja.

U sukobima Gadsafijevih sljedbenika i plaćenika s demonstrantima poginulo je 300 osoba, podaci su Human Rights Watcha.

Predsjednik Libije Muammar Gaddafi pozvao je sve svoje pristaše da napadaju "žohare" i "štakore" koji protestvuju protiv njegove vladavine.

Uz to, Gaddafi je upozorio da će svako ko upotrijebi oružje protiv Libije biti pogubljen, prenosi BBC.

Saopćenje UN-a i poziv na prekid nasilja uslijedilo je dan nakon rasprave o ustanku u Libiji koji se pretvorio u krvave sukobe u kojima strani plaćenici napadaju civile na ulicama i bombarduju demonstrante.

Vijeće UN-a navelo je da libijske vlasti moraju učiniti sve kako bi zaštitile svoje stanovništvo i kako i bila ispoštovana prava građana.

Također, libijske vlasti su pozvane da se odgovorno ponesu prema onima koji su napadali civile, te da poštuju prava građana na mirno okupljanje, slobodu izražavanja, kao i slobodu medija.

Ibrahim Dabbashi, zamjenik stalnog predstavnika Libije u UN-u, izjavio je da saopćenje Vijeća UN-a nije "dovoljno jako", ali je "dobra poruka režimskoj vladi u Libiji i poziv na zaustavljanje krvoprolića".

No, nema nikakvih naznaka da će se situacija u Libiji ubrzo snimiti. Gaddafi je na državnoj televiziji u 75-minurnom govoru istakao da obećava da će slomiti pobunu "štakora i žohara".

"Svi vi koji me volite izađite na ulice, osiguravajte ih i ne plašite se. Uhvatite ih, uhapsite ih i predajte", kazao je Gaddafi.

Nakon govora Gaddaffija Libijci su se još više razbjesnili. Bacali su cipele i gađali TV prijemnike tokom njegovog govora.

"Gaddafijeva izjava je samo šifra njegovim saradnicima za početak genocida nad Libijcima", kazao je Dabbashi.

U Libiji od 15. februara traju protesti protiv Gaddafijevog režima.