Obara rekorde
53

Da li će Putin premašiti Staljinov rekord kao najdugovječniji ruski lider

B. H.
Foto: Slovo i Dilo
Foto: Slovo i Dilo
Sve oči u Rusiji su uprte u predsjednika Vladimira Putina, koji će, ako osigura još jedan šestogodišnji mandat u Kremlju, premašiti rekord koji je postavio sovjetski diktator Staljin.

Staljin, koji je vodio Sovjetski Savez od 1924. do 1953. godine, drži rekord kao šef ruske države koji je najduže vladao od disolucije Ruskog carstva.

Ukoliko Putin osigura pobjedu, ne samo da bi proširio svoju političku dominaciju, već bi i učvrstio svoje mjesto u ruskoj historiji kao najdugovječniji lider još od vremena carice Katarine Velike.

Putinu, koji je prvi put preuzeo dužnost predsjednika 2000. godine i od tada ima istaknutu ulogu u ruskoj politici, rušenje rekorda nije strano.

Ukoliko pobijedi Putin bi produžio svoj već značajan mandat, nadmašivši čak i Staljina. Posljednji put kada je Rusija svjedočila vođi s tako dugom vladavinom bilo je tokom 18. stoljeća kada je carica Katarina Velika vladala ogromnim Ruskim Carstvom. Njena vladavina je trajala od 1762. do 1796. godine

Putinove pristalice tvrde da je Putinovo vodstvo stabiliziralo Rusiju, osiguravajući ekonomski rast i održavajući njezin status globalne sile. Međutim, kritičari izražavaju zabrinutost zbog utjecaja na politički pluralizam, ljudska prava i razvoj otvorenijeg i inkluzivnijeg političkog sistema, te svakako rat i invaziju na Ukrajinu.

Putinov sadašnji predsjednički mandat ističe 7. maja sljedeće godine. Naredni predsjednički izbori u Rusiji zakazani su za 17. mart.

Putin će se kandidovati za predsjednika po peti put. U slučaju pobjede, što nije teško predvidjeti u režimu kojeg je uspostavio, na funkciji će ostati još šest godina, do 2030. godine.