Svijet
0

Da li će "novi" New Orleans biti "više bijeli" grad?

FENA
Na vanjskopolitičkim stranicama britanski dnevnici u srijedu pišu o prvoj godišnjici udara uragana Katrina na New Orleans i izvještavaju o, kako ocjenjuju, relativno poraznim rezultatima obnove toga grada, dijelom zbog toga što je to objektivno težak posao, dijelom zbog političkih propusta i mana američkog društva.

Tako The Times u uvodniku piše da je stanovništvo najslikovitijega američkog grada danas dva puta manje nego prije Katrine i tvrdi da New Orleans nikada neće biti ono što je nekada bio.

"U nedostatku jasne vizije federalnih i lokalnih vlasti o budućnosti grada, građani New Orleansa glasaju novčanicima i sele se u druge dijelove zemlje", piše list.

Posebno je osjetljivo pitanje crnačke populacije, nastavlja list, od koje se 125 hiljada ljudi nije vratilo zbog toga što obnova njihovih krajeva skoro da nije ni počela u poređenju s bjelačkim kvartovima.

"To je podstaklo sumnje o postojanju zavjere da se New Orleans obnovi kao manji, bogatiji i više bijeli grad." Nema sumnje da će to i biti, ali ne zbog zavjera, već zbog, kako piše Times, "sposobnosti veoma pokretljivoga i žilavog američkog društva da se adaptira i prosperira u novim okolnostima".