Šta podrazumijeva plan
75

Da li će Kinezi donijeti mir u Ukrajinu: Lavrov kaže da se radi o "najrazumnijem prijedlogu"

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Kineski mirovni plan za rješavanje situacije u Ukrajini razuman je i najtočniji od sličnih prijedloga dosad, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruske novinske agencije.
Plan koji je Peking iznio prošle godine poziva, među ostalim, na poštovanje Povelje UN-a i cjelovitosti država, ali i na ukidanje proturuskih sankcija, uključujući i one donesene i prije ruske invazije na Ukrajinu 2022.

"Broj drugih zemalja iznio je svoje prijedloge, ali možda ne tako konkretno i artikulirano. Kina je prošle godine izašla s najpreciznijim planom", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da Rusija pozdravlja i druge prijedloge, na primjer one iz Brazila ili afričkih zemalja.

Lavrov je u prošlosti, prema portalu Lenta.ru, cijenio da prijedlog Pekinga također uzima u obzir uzroke sadašnje situacije. U tom kontekstu, Lavrov je izjavio da su jedna od njih sankcije koje je Zapad primijenio protiv Rusije "mnogo prije ukrajinske situacije".

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. Značajno su ih proširile nakon što je započela invazija na Ukrajinu 2022. Lavrov je, kako prenosi agencija RIA Novosti, govorio i o potrebi otklanjanja uzroka današnje situacije.

Plan ima 12 tačaka, zahtijeva povratak na mirovne pregovore i prekid borbi. Kineski prijedlog također poziva na rješavanje humanitarnih pitanja ili osiguranje sigurnosti građana i vojnika, pišu ruski mediji.

No Carnegiejeva fondacija za međunarodni mir prethodno je izjavila da dokument koji je predstavio Peking zapravo ne predstavlja put ka miru u Ukrajini. Prema njezinim riječima, kineski plan niti nema takvu ambiciju, a cilj mu je samo ublažiti kritike usmjerene na to da je Kina postala tihi suučesnik Rusije koja vodi rat protiv Ukrajine.

Na primjer, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock opisala je kineski mirovni plan kao razočaranje, rekavši da se radi o dokumentu koji ne imenuje napadača ili žrtvu. Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se Kijev ne slaže s nekim tačkama i pozvao Kinu da se pridruži ukrajinskom prijedlogu za prekid rata.